Sjef i eget liv

IMG_0823.JPG

Hvis ikke DU er sjefen i livet ditt, hvem er det da?

Jeg har nettopp vært så heldig å få delta på et seminar med blant annet Ingvar Wilhelmsen. Han er lege, med hypokondri og psykiatri som spesialfelt, og han driver Hypokonderklinikken i Bergen. Han har også skrevet fem bøker. Wilhelmsen er fantastisk god på å utfordre våre holdninger til livet, og det snakket han om på dette seminaret i forrige uke.

Det er svært interessant at mennesker som opplever store utfordringer i livet takler de svært ulikt. Noen ser ut til å ta i mot de utfordringene de møter med stoisk ro, mens andre bruker alt for mye energi for å bekymre seg over mer tenkte problemstillinger. Altså slike som ikke enda har oppstått, eller fantasibilder om hva som kan skje i framtiden. Det kan for eksempel handle om helseangst, frykt for å fly eller andre typer angst.

Så hvordan er det mulig å endre tankemønster?

Wilhelmsen sier at vi verken kan stole på tankene våre eller følelsene våre. Holdningene våre er filteret mellom følelser og virkeligheten. Så det gjelder å velge holdninger som er nyttige for oss. Hvis jeg vet hvor jeg vil, hvilke mål jeg har i livet mitt, så er det enklere å velge holdninger som støtter disse målene, enn om jeg ikke har definert retning for livet. Så dersom jeg ønsker å bli en røykfri person så er det helt nødvendig å sjekke hvilke holdninger jeg har. Hvilke holdninger støtter dette målet? Hvilke holdninger har de som er røykfrie rundt meg? Det gjelder å bestemme meg - og så oppføre meg som jeg mener det!

Uansett hvilke utfordringer livet bringer så er det ingen annen utvei enn å forsøke å takle dem så godt som mulig. Wilhelmsen anbefaler å ta gledene systematisk på forskudd, og å bruke livet til å leve, ikke til å ikke dø. De aller fleste bekymringer blir det som kjent ikke noe av.

Så nå leser jeg hans bøker på sengekanten og blir litt klokere for hvert kapittel. Å ta ansvar for eget liv kan være arbeidsomt, men på den annen side - hvis ikke jeg er sjef i mitt liv - hvem er det da?