Kjærlighetens fem språk

Hvorfor blir kjærligheten borte mellom to mennesker som var opp over ørene forelsket? Hvorfor virker det som at hverdagens rutiner tar livet av den dyrebare kjærligheten? Hvordan er det mulig å jobbe for at kjærligheten skal vare, og hva gjør de som får det til?

Kjærlighetens fem språk.jpg

Den som hadde visst simsalabim-svaret på dette hadde sikkert tjent en formue, dersom mange nok var interessert i å følge de rådene som fungerer. For alt for mange ekteskap ender i skilsmisse, og dessverre ender enda flere andre- og tredjegangsekteskap også i skilsmisse. Det er ikke oppløftende for oss som har vært gjennom runde en, så jeg fikk lyst til å lære hvordan jeg kan bevare kjærligheten.


Jeg har nettopp lest ferdig boka “Kjærlighetens fem språk” av Gary Chapman, og jeg er totalt frelst! Denne kunnskapen om hvordan vi mennesker har fem ulike kjærlighetsspråk, og hvordan vi kan oppdage hvilket kjærlighetsspråk vi selv og våre kjære, er virkelig verdt å spre til flere.

Forfatteren er ekteskapsrådgiver og gjennom sitt arbeid fant han fram til de fem kjærlighetsspråkene. Dette høres ikke ut som noe trylleformel tenkte jeg - før jeg ble helt oppslukt av den lettleste og engasjerende boka.


KJÆRLIGHETSTANKEN

I forelskelsens fase er vi helt ukritisk begeistret over partnerens sider og vaner og personlighet, vi er svært oppmerksomme på hverandres behov og ønsker og det koster ingen ting å fylle hverandres behov. Vi fyller opp kjærlighetstanken til hverandre og tanken renner over av kjærlighet og varme følelser. Utrolig deilig:).

Så skjer det for de fleste at forelskelsens fase (gjennomsnittlig to år) går over, og hverdagen slår inn for fullt. Dersom vi da har vært observante og oppdaget både hva som er eget foretrukne kjærlighetsspråk og hva som er partnerens kjærlighetsspråk, så er det bare å fortsette å fylle på tanken slik at den aldri går tom.

Det er nemlig det som skjer når vi slutter å være glad i hverandre, nesten umerkelig og over tid skjer for lite påfyll av kjærlighetstanken samtidig som det foretas uttak som tapper ut av tanken.


DE FEM KJÆRLIGHETSSPRÅKENE

  • Anerkjennende ord - å få verbalt og skriftlig vennlige, oppmuntrende og kjærlige ord fra partner

  • Tid for hverandre - å prioritere meningsfull tid sammen, med full oppmerksomhet fra partner

  • Tjenester - å oppleve at partneren gjør praktiske tjenester som gjør livet enklere og bedre

  • Gaver - å få små og store tegn på kjærlighet i gave av partner

  • Fysisk nærhet - å oppleve å ha fysisk nærhet og bli berørt av partner som uttrykk for kjærlighet

HVA KAN VI GJØRE FOR Å BEVARE KJÆRLIGHETEN?

Som regel har vi ikke det samme foretrukne kjærlighetsspråk. Og om vi har det, så er det ofte litt ulike dialekter innenfor samme språk. Start med å finne ut hva du selv setter størst pris på. Hva er det partneren din gjør som gjør at du føler deg elsket? Hva trenger du? Og så er det ofte slik at vi forsøker å gi til partneren det vi selv trenger. Stemmer det? Hva trenger partneren din for å føle seg elsket? Du kan prøve deg fram, eller du kan spørre.

Det som skjer når vi ikke har samme behov og foretrukne kjærlighetsspråk er at kjærlighetstanken tappes uten å fylles på med nye doser kjærlighet. Dersom jeg har TID for hverandre som mitt foretrukne kjærlighetsspråk og partneren min har GAVER som sitt, så hjelper det ikke at han gir meg masse gaver hvis han ikke prioriterer å gi meg av hans tid. Jeg ser ikke gavene og setter ikke nok pris på dem fordi det er tid jeg trenger for å føle meg elsket. Jeg må sette ord på det som er mitt behov og han må lære seg mitt språk, og gi meg det jeg trenger. Og dersom han har FYSISK NÆRHET som sitt foretrukne språk så er det det jeg må gjøre for å fylle tanken hans. Selv om det betyr at jeg må lære meg berøringens kunst. Fordi det vil gi han tryggheten av å være elsket. Dersom jeg velger å ikke snakke hans kjærlighetsspråk så vil han ikke føle seg elsket - uansett hvor mange ganger jeg rydder klærne hans inn i skapet eller uansett hvor mange ganger jeg betaler husholdningens regninger. Tryggheten i å føle seg elsket er bunnplanken og grunnmuren i alle forhold. Tillit og trygghet gjør at forholdet er en havn å søke til for å hente nye krefter slik at hverdagens plikter og utfordringer kan løses på en god måte og jeg får et godt liv.

Jeg anbefaler boka Kjærlighetens fem språk av Gary Chapman på det varmeste! Den er lett å lese og går gjennom prinsippene om kjærlighetens fem språk på en svært god måte.

Vi må være villige til å lære oss ektefellens primære kjærlighetsspråk hvis vi skal kommunisere kjærlighet på en effektiv måte.
- Gary Chapman

Hva tenker du om dette? Er det noe som du ønsker å lære mer om? Jeg formidler gjerne mer om dette!