Hvordan virker coaching og hva skjer i en coachingtime?

Blomster i vegkanten.jpg

Hvorfor folk velger å ta kontakt med en coach, og hva skjer i en coachingtime?

Det er ikke så helt lett å forklare – fordi hver prosess, hver time er ulik fra den neste. Så tenkte jeg at det jeg kan bidra med er hvordan jeg selv opplever det å gå til coach. Også jeg som er coach har behov for å gå til en annen coach for å sortere egne tanker, og slik ta tak i egne begrensninger og overbevisninger som er til hinder for å bli den beste utgaven av meg selv. Jeg hadde avtale med min coach i dag morges.

Min utfordring var at jeg helt hadde mistet min motivasjon for å trene. Det har blitt vanskeligere og vanskeligere i løpet av sommeren å komme meg opp i joggeskoene eller ned på yogamatta. Siste par ukene har motivasjonen vært som blåst bort. Nye mer og mindre gode unnskyldninger dukket opp i hodet mitt på løpende bånd. Enten for varmt eller for travelt, for tidlig eller for seint, eller en «vondte» som hindret meg. Kanskje det er gjenkjennelig for deg?

Det irriterte meg, fordi jeg ser på meg selv som en person som liker å være i aktivitet, trene og holde kroppen min i form. Dette tok jeg med til coachen min, og hun guidet meg gjennom min utfordring til jeg fant ut hvordan det hele hang sammen. Jeg skal ikke trette deg som leser dette med en lang og detaljert fortelling om hvordan mine tanker hadde gått seg bort. Det er ikke vesentlig for historien. Men det ble en tanke- og følelsesreise fra manglende treningsmotivasjon via min 50-årskrise til å akseptere min egen kropp og mitt sinn. Jeg fikk innsikt i overbevisninger som hadde festet seg og som hindret meg i å finne ny motivasjon for å trene. Jeg skjønte plutselig hvilke tanker som gjorde at jeg saboterte mitt eget mål om å ha en kropp som fungerer til det jeg trenger den til. Og jeg fant ny motivasjon basert på min livssituasjon slik den er i dag og i nærmeste framtid. Det fantastiske som skjedde var at lysten til å trene bare boblet i meg, og jeg skyndte med å skifte og ta på joggesko, og løp rett på tur😊. Og etter fire km løping så ble jeg dratt mot yoga-matta, og fikk en god økt der også😊.

Så hva konkret skjer i en coachingtime?

  • Coachen har ansvar for å skape en god relasjon, og en trygg atmosfære som gjør at kunden slapper av og våger å utforske sine utfordringer, sitt liv og sine mål.

  • Gjennom åpne spørsmål kartlegger coachen hva kunden ønsker å endre på og hvilken målsetting kunden har for sin prosess og for den enkelte time.

  • Når begrensende overbevisninger eller følelser er klarlagt, så bruker coachen en øvelse, eller det vi kaller en teknikk for å endre personlige overbevisninger, holdninger eller tanker som begrenser kundens liv og hindrer kunden i å nå sine mål.  

  • Når kunden er fornøyd med hvilken innsikt han eller hun har oppnådd, så er det tid for å avrunde, oppsummere og bli enige om hva kunden kan jobbe med fram til neste time. Det er viktig, fordi da vil prosessen vare også etter at kunden har gått ut i sitt vanlige liv med familie, jobb og alle tusen små og store ting som krever oppmerksomheten vår hver eneste dag.

Men kan jeg ikke jobbe med disse tingene selv og endre egne tanker?

Jo, det kan jeg! Og det er viktig å jobbe med seg selv og begrensninger som ofte ligger på det mer ubevisste plan. Jeg erfarer at det som er bra med å ha en coach med på laget mitt er at prosessen da ofte går raskere og mer direkte på mål. Ofte har et problem sin årsak i helt andre ting enn det jeg tror.

Coachen er ingen terapeut. Coachen kan bidra til at kunden opplever stor endring i sitt liv, men det er kunden selv som gjør endringen! Vi som er NLP-coacher er veldig opptatt av at kunden selv har de ressursene han eller hun trenger for å skape de endringene de ønsker i sitt liv. Coachen er en katalysator, en som får tankevirksomheten i gang og som hjelper kunden til å åpne opp for gullgod informasjon fra det ubevisste sinn. Det er det gode samarbeidet coachen og kunden i mellom som fører til gode resultater. Coachens rolle er å stille åpne spørsmål og bruke øvelser som virker. Kundens rolle er å være åpen og ærlig med seg selv, og våge å gå inn i det som ofte kan være både vanskelig og vondt der og da. Resultatet er verdt arbeidet!

Hva er det beste med å være coach?

Det aller beste med å være coach er når jeg får tilbakemeldinger fra mine kunder om at de har opplevd endring i sitt liv. Senest denne uken fikk jeg høre fra en tidligere kunde som har nådd et stort mål i sitt liv, og han mener at hans timer hos meg har vært avgjørende for å nå det målet. Å få lov til å delta i slike endringsprosesser gir en helt fantastisk lykkefølelse😊!

Fører coaching til varig endring?

Hvis du nå henger med helt hit, så lurer du kanskje på hvordan det går med motivasjonen min etter coachingtimen. Spørsmålet nå er – vil dette vare? Eller var det en engangsepisode som førte meg ut på landeveien i dag? Kan det være at det i morgen er like vanskelig som før coachingtimen?

Mental trening er som fysisk trening. Muskler som ikke blir brukt, blir borte. Derfor vil jeg nå bruke de verktøyene jeg fra før vet virker for meg. Jeg putter treningsavtalene med meg selv inn i kalenderen, jeg vil sørge for å få avtaler med treningskompisen min, jeg leser artikler på nett om trening, og er aktiv i yoga-gruppa på facebook. Dette er aktiviteter jeg vet virker for å beholde min motivasjon. I tillegg vet jeg at den begrensende overbevisningen som har hindret meg i sommer langt på vei er endret til en ny tro og holdning som jeg vet stemmer med mitt indre. Så det er dermed alle mulige grunner til at jeg nå er tilbake i min hverdag som innebærer trening i passe doser😊. Og dersom jeg går på en ny smell så vet jeg at coachen min står klar til å bidra med åpne spørsmål, øvelser og teknikker som hjelper!

Har du en utfordring du ønsker hjelp til? En vane du vil endre, eller begrensende tankesett du ønsker å utfordre?

Ta kontakt med med på telefon 992 53 640 eller e-post coach@kausvol.no! Jeg har ledige timer i august. Ingen ventetid!