Resiliens - motstandskraft - endringskraft - flere navn på samme tema!

Faktum er at endring skjer, enten vi vil eller ikke!

De siste årene har næringslivet opplevd endring på endring. Pandemi, strømpris, klimaendringer, rentenivå, krig…! Og da snakker vi om store endringer som treffer oss og som vi ikke har påvirkningskraft over. I næringslivet skjer det også hele tiden større og mindre endringer som påvirker oss - og som kan bety like mye som de eksterne endringene. Det kan være sykdom i bedriften, markedsbortfall, voksesmerter på grunn av rask vekst, likviditetsutfordringer, kundeproblemer, vanskeligheter med å få tak i fagfolk, lederskapsutfordringer og viktig kunnskap som forsvinner ut av selskapet når nøkkelpersonell slutter. Alt dette og mer til er vi som bedriftsledere nødt til å håndtere.

Kanskje den aller viktigste utfordringen er å se disse endringene og klare å håndtere de tidsnok, før det skaper for store problemer. Det er dette som er resiliens. Nemlig å kunne ha så god oversikt, kompetanse og kunnskap, samt evne til å styre skuta mellom holmer og skjær, at vi klarer oss gjennom vanskelige farvann.

Fossekall AS har kompetanse på dette. Vi kan hjelpe bedrifter med å kartlegge sine utfordringer, og bidra til å styrke motstandskraften og endringsviljen slik at endringene blir gjort i tide og bedriften står stødig!

Daglig leder tok kaffekoppen med seg inn på kontoret og lukket døra. Om han skulle være ærlig, så kjente han på en uro. Bedriften han selv hadde startet for mange år siden var virkelig hans hjertebarn, og nå tårnet det seg opp utfordringer. Han sukket og tenkte tilbake på starten, da det var høyt tempo og utviklingen gikk fort, folka jobbet hardt etter felles mål og ordrene raste inn. På ganske få år hadde de gått fra å være bare noen få ansatte til å bli et stort og solid selskap.

Men det var skjær i sjøen nå, som ga grunn til denne uroen. Markedet hadde endret seg, og de hadde mistet noen store kunder i det siste. Internt hadde de mistet et par viktige nøkkelpersoner, og det var tilløp til uenighet mellom avdelingene. Ledergruppa fungerte ikke som den skulle, og om han skulle være ærlig med seg selv, så hadde styreleder sendt noen signaler som ikke var til å ta feil av. Ikke det at de kom til å velte, men daglig leder innså at det var nødvendig å ta en fot i bakken og finne ut av hva han måtte ta tak i og endre på for at bedriften skulle utvikle seg i en god retning og nå sine mål.


Alle organisasjoner og bedrifter er nødt til å forholde seg til rammebetingelsene vi til enhver tid har. Og en ting er sikkert – de rammebetingelsene endrer seg!

Som bedrift har vi to valg – enten forholde oss til endringer på en best mulig måte, eller nekte å endre oss. De siste årene har vist oss at de organisasjonene som evner å endre seg i takt med – eller aller helst i forkant av – endrede rammebetingelser, overlever.

Hvilke faktorer er viktig for å bygge organisasjonens resiliens og endringskraft? Det er utarbeidet en ISO-standard som forteller oss hvilke ni faktorer som gjør organisasjoner mer og mindre resiliente. Disse faktorene er følgende:

1.      Levende visjon og mål
Punkt èn er at medarbeiderne er klar over og deler bedriftens visjon og mål. En vanlig feil er å tro at alle ansatte har denne innsikten, mens dette ofte ikke er tilfelle. Det er viktig for medarbeiderne å føle at de er en del av bedriften, deler bedriftens verdier og kan stå for målene bedriften styrer mot.

2.      Styrking av markedsrelasjoner
Skiftende tider gjør det nødvendig å ha kunnskap om, og oversikt over markedssituasjon, konkurrenter og kunder, og følge med på hvordan dette hele tiden er i endring.

3.      Bevisstgjørende lederskap
Organisasjoner og bedrifter trenger dyktige ledere som er bevisst sin rolle og sitt ansvar, også som rollemodell. Det er helt nødvendig for en bedrift å utvikle et bevisst lederskap.

4.      Bevisst bygging av kultur
Bedriften består av de menneskene som til enhver tid jobber der. Organisasjonskultur består av uskrevne normer og delte verdier, og framtidig overlevelse avhenger av om organisasjonen evner å bygge bedriftskulturen god.

5.      Delt kunnskap
Er vi dyktige på å dele på kompetansen hver og en sitter med, eller står vi i fare for å miste opparbeidet og viktig kompetanse dersom medarbeidere slutter? Både taus og eksplisitt kunnskap er nødvendig å dele slik at vi utvikler best mulig produkter og tjenester.

6.      Sikre ressurser
Å skaffe god oversikt over tilgjengelige ressurser er et åpenbart ansvar for en bedrift. Det handler om økonomiske ressurser, menneskelige ressurser, materielle og immaterielle ressurser. Stengte grenser og sviktende råvaretilgang kan felle en ellers robust bedrift.

7.      Samhandling på tvers av ledelsesdisipliner og avdelinger
Alle bedrifter har behov for ulike ledelsesdisipliner, som økonomi, markedsføring, produksjonsledelse, sykefraværsoppfølging og krisekommunikasjon. Det er viktig at de ulike avdelingene jobber etter felles mål slik at vi unngår silotankegang og intern kamp om ressursene.  

8.      Kontinuerlig forbedring
Det er nødvendig å ha gode rutiner for evalueringer og tilbakemeldinger, slik at bedriften kan fortsette å levere på det som kundene forventer.

9.      Proaktiv endring
En resilient organisasjon er i stand til å anerkjenne at endringer vil skje, og helst også være i stand til å se hvilken vei endringsvinden blåser allerede før den når oss.

Kartleggingen av organisatorisk resiliens krever sertifisering, og  kan gjennomføres hos Fossekall AS, som en av få bedrifter i Norge med denne sertifiseringen. Vi kan også bidra i utviklingsarbeidet for å styrke endringskraft og resiliens i din virksomhet, basert på funn og videre behov etter kartleggingen.

Målet er å bli en bedrift som, i stedet for å jobbe i motvind, evner å evaluere og gjøre endringer i tide slik at endringens vind blir vind i seilene!

Målet er å bli en bedrift som, i stedet for å jobbe i motvind, evner å evaluere og gjøre endringer i tide slik at endringens vind blir vind i seilene!

Et langt steg videre – med Fossekall AS!