4 tips for mer harmoni i familien

Høstferien nærmer seg slutten her på Hedmarken - og for mange familier betyr feriedager etterlengtet tid sammen. Det er jo veldig viktig for både oss voksne og barna at vi kan tilbringe tid sammen, og bygge samhørighet og fellesskap. 

Enten det er fridager eller helgedager så er vi mange som gleder oss, for vi trenger avbrekk fra hverdagsstresset. Så når fridagene nærmer seg er det mange som planlegger å reise bort litt, besøke familie eller dra på hytta. Litt avveksling er bra både for små og store.

Til tross for gode intensjoner blir det ikke alltid harmoni i familielivet. Også når vi har fri møter vi små og store utfordringer, velta melkeglass, syltetøy i sofaen og andre humper i veien. Det som inni hodet ser ut som dager fylt av harmoni og glede og bare kos kan fort ende i krangling, frustrasjoner og sure miner. 

Så hvordan unngå at stemningen i familien blir mer sur enn søt🙄? 

Tips nr. 1 - Snakk sammen om hva som er ønskelig og realistisk for fridagene

Min erfaring er at for store forventninger ofte er grunnlag for misstemning, så første bud er at vi er samstemt i hva vi ønsker oss av disse feriedagene, og ikke spenner forventningene for høyt på hva vi skal oppleve og få til.

Og det er jo enklere sagt enn gjort. 

For min egen del så fylles ofte hodet mitt opp av bilder på hva jeg ønsker å legge inn i helgen, og den lista inneholder gjerne mange timer på sy-rommet, en løpetur, kaffe på senga lørdag og søndag, nødvendig hage- og gårdsarbeid, jobbing med businessen min og sosiale medier, god mat og tid med kjæresten, gjerne et familiebesøk - altså, du skjønner at her er det duket for interessekonflikter.

Og jeg har ikke enda snakket med kjæresten om hva han har på sin ønskeliste. 

Tips nr. 2 - ny dag, nye muligheter

Dersom du kjenner på at skuffelsen over gårsdagen er med inn i en ny dag, så er det lurt å tenke seg om. Hver ny dag har blanke ark og fine fargestifter, og det er opp til oss selv å gjøre det beste ut av dagen. Barn har en fantastisk evne til å leve i nuet. De klarer lettere enn oss voksne å legge bak seg det som har skjedd. 

Noen ganger hører jeg foreldre i barnehagen som ved henting minner barna sine på hva som ikke var så bra på morgenen. Kanskje barnet ikke hadde så lyst til å gå i barnehagen, eller det var dårlig stemning rundt påkledning. Det barnet selv har glemt er det veldig lurt å la forsvinne, og heller fokusere på hvor herlig det er å se barnet igjen. Sånn er det i fridagene også, la det som skjedde i går være glemt slik at det ikke påvirker dagen i dag!  Litt korttidshukommelse er bra å ha!

Tips nr. 3. Ikke ta ting personlig

Dette er faktisk mitt aller beste tips, og noe jeg etter hvert ble ganske bevisst på da jeg selv hadde barn boende hjemme. Barn i følelsesmessig opprør sier dumme ting til foreldrene sine, og det er ikke ment som personlig kritikk. Så når barnet ditt sier at du er dum eller idiot eller kanskje verre ting, så er det viktig å ikke la det gå inn på deg. Det betyr ikke at barnet ikke er glad i deg lenger. Det betyr bare at det er frustrert og sint. Det er noe annet, og det går over.

Jeg erfarte at ved å unngå å ta det personlig så håndterer jeg det uten at jeg begynner å tviler på meg selv som mor. 

Tips nr. 4. Le sammen

Ingen ting bygger samhørighet og relasjoner i en familie som å le sammen. Så hjelp hverandre med å se humor i hverdagen, og le når barna ler. Barn ser jo humor i hva det skal være, bli med på latteren og kjenn gode følelser vibrere i kroppen! Minst en latterkule hver dag kan være et godt mål! En god latter forlenger livet, er det ikke det vi sier😃?!

Disse tipsene her er ikke bare for fridagene da. Kanskje virker de minst like godt til hverdags. Og det er jo heldigvis hverdager det er flest av😊.