Hvordan står det til med arbeidsmiljøet?
/Over ett år med strenge koronatiltak har gjort noe med arbeidsmiljøet i mange barnehager. Vi har vært nødt til å holde avstand til hverandre, og fokus på felleskapet har blitt mindre. Kanskje har dere ansatt nye medarbeidere som ikke har fått kjenne den vi-følelsen dere hadde før? Ett helt år uten felles personalmøter, planleggingsdager og kurskvelder på tvers av avdelingene gjør noe med oss.
Kanskje kjenner du som er leder i barnehagen på uro i personalgruppa, mer fokus på avdelingen enn på felleskapet, kanskje hører du baksnakking av kolleger og foreldre, kanskje ser du at nye medarbeidere ikke blir inkludert i personalgruppa, kanskje oppstår det klikkdannelser og du opplever motstand mot endringer nå når personalkabalen for neste barnehageår står for tur?
Så hvordan står det egentlig til med arbeidsmiljøet i barnehagen?
Hvilke utsagn preger arbeidsmiljøet i barnehagen? Hva sier medarbeiderne dine?
Jeg vil ikke bytte avdeling neste år - eller - Det blir koselig å jobbe med de på den andre avdelingen.
Jeg føler meg uglesett når jeg passerer uteområdet til den andre avdelingen - eller - Alle roper hei og navnet mitt når jeg går forbi, vi slår ofte av en prat over gjerdet.
Jeg husker ikke navnet på hun nye på storbarnsavdelingen - eller - Jeg lærer fort navnene og blir kjent med de nye kollegene.
Jeg tør ikke si noe på personalmøtet - eller - Jeg opplever at de andre lytter til meg.
Det er ikke lov å gjøre feil - eller - En feil kan vi alle gjøre, jeg skal lære av det.
Jeg melder meg syk dersom jeg må jobbe på en annen avdeling en dag - eller - Jeg tar endring med fatning og blir godt mottatt av de som jobber på den avdelingen.
Jeg er usikker på hva som blir forventet av meg - eller - Jeg har et klart bilde av hva lederen forventer av meg.
Lederen min tar sjelden kontakt med meg - eller - Jeg har et godt forhold til lederen min.
Styreren kommer bare til avdelingen når det er noe han vil endre - eller - Styreren stikker ofte innom bare for å si hei og prate med oss og barna.
De fra den andre avdelingen snakker ikke med meg på pauserommet - eller - Det er hyggelig med pause uansett hvem som sitter der.
Å få til og vedlikeholde et godt arbeidsmiljø er ikke bare lederens jobb. Men god kultur bygges fra ledelsen, og der er der ansvaret ligger for å endre en negativ utvikling.
“Vi trenger å bli bedre på kommunikasjon og samspill.”
Jeg har selv tjue års erfaring som leder i egen barnehage – og vet at det veldig ofte er mangel på både kommunikasjon og samspill i hverdagen. Tillit er et nøkkelord når avdelingene skal få til en god hverdag. For å skape tillit må vi ha raushet for hverandres ulikhet. Raushet overfor andre oppstår når vi forstår hverandre og har innsikt i og kunnskap om både egne og andres personlighetstrekk. Personligheten vises gjennom den adferden jeg velger i en gitt situasjon.
“Vi mangler et språk for å snakke om våre ulikheter, våre styrker og utfordringer, i personalgruppa og i medarbeidersamtalen.”
Negativ og positiv arbeidsmiljø-spiral
Et arbeidsmiljø preget av lite kommunikasjon og tillit utvikler en negativ kultur. Personalgruppa preges av utrygghet, og det er ikke mulig å jobbe med kvalitet og kompetanseheving.
Så hvordan gjenkjenner vi et godt arbeidsmiljø?
Et arbeidsmiljø preget av god kommunikasjon, samspill og tillit utvikler en positiv kultur. Personalgruppa preges av trygghet og det er rom for å jobbe med kvalitet og kompetanseheving.
Det er mange veier til et godt arbeidsmiljø, og det er hele tida en pågående prosess. I vår barnehage tar vi nå i bruk Persolog personfaktormodell, og har allerede fått gode resultater. Lederne viser stor interesse for dette verktøyet, og vi både ser og hører bedre kommunikasjon og samspill.
Hva er Persolog personfaktormodell og hvordan kan det bidra til bedre kommunikasjon?
Persolog personfaktormodell er et verktøy som kan hjelpe lederne til å legge til rette for bedre samspill i organisasjonen. Det gir medarbeiderne kunnskap til å forstå både seg selv og kollegene sine bedre. Persolog vil også gjøre samspillet med foreldrene enklere og gjøre det lettere å forstå barna.
Vi mennesker kan justere adferden vår dersom vi finner ut at det kan være hensiktsmessig for å oppnå bedre samspill med de rundt oss. Ved hjelp av Persolog-verktøyet kan du og medarbeiderne dine oppnå større selvinnsikt, bli kjent med styrkene og utforske utfordringene til beste for barnehagen.
En prosess med Persolog for deg og teamet ditt vil gi dere et verktøy som:
gir svært nyttig innsikt og forståelse både for egen og kollegers adferd
gir deg bedre hånd om kommunikasjon og samspill i teamet
gjør den utfordrende jobben med teamsammensetning og teamutvikling enklere
gir hele teamet et felles språk for virkelig å kunne snakke om ulikheter i personlighet og adferd, noe som vil bedre kommunikasjon og samspill
gir unike muligheter for leder og medarbeider å reflektere sammen over forventninger og utviklingstemaer i en medarbeidersamtale