Hva er den endringen du kan gjøre i dag?

- Men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre! Det er for stort, for mange ting jeg burde gjort annerledes! Hvor skal jeg starte? Kunden i stolen rett overfor meg slår frustrert ut med armene!

- Jeg vet bare at sånn som jeg har det nå vil jeg hvert fall ikke ha det lenger!

Noen spørsmål er mirakelspørsmål. Det er spørsmål som åpner opp for helt andre tanker, perspektiv og nye løsninger. Jeg trakk et slikt spørsmål i dag, fra den gule Nøkler-boksen. 

"Hvis du gjorde den endringen du vet du trenger å gjøre i dag,
hva ville du gjøre annerledes?"

Ofte når vi mennesker føler oss fastlåst i en situasjon sliter vi med å finne en vei ut. Det føles uoverkommelig å gjøre endring fordi endringsbehovet er så stort. Å endre livet er en svær oppgave. Og store endringer medfører store konsekvenser. Også for andre. 

Så om du er misfornøyd med livet, du mener at du trener for lite, du er ikke fornøyd med jobben, kanskje du ikke er fornøyd i ekteskapet, du syns du trenger å gå ned i vekt eller du egentlig ønsker å bryte helt opp og flytte til et annet sted eller noe annet som virker helt uoverkommelig - kanskje det er en idé å starte med den ene lille endringen du vet du trenger å gjøre?

Når du gjør en liten endring i dag, og i morgen, hvor kan ikke det føre deg når du har gjort det mange nok ganger? 

Tenk over - hvis du gjorde den endringen du kan gjøre i dag,
som vil føre deg i den riktige retningen? Hva ville du gjøre annerledes?

Trekk pusten nå og lukk øynene et øyeblikk! Se for deg et svært tankskip ute på det enorme havet. Destinasjonen, målet, er satt. Men kapteinen har vært litt upresis når kursen ble plottet inn. Sakte, men sikkert, forsvinner målet ut av syne. Når besetningen finner ut at kursen er feil, nytter det ikke å forsøke å rette opp det på timen. Nei,  kapteinen retter opp feilen og setter kursen mot målet. Sakte, men stødig og sikkert, finner skipet sin kurs mot havna i rett by i det riktige landet.

Se for deg at du er tankskipet. Hva trenger du som kapteinen å endre for at ditt tankskip skal seile mot riktig havn? Hva vil du gjøre annerledes? Nå?

Fem steg for endring - og hvordan spise en elefant

Jeg liker godt elefanter! De er fantastiske dyr, så store og rolige, de er utholdende, og veldig kjærlige mødre. Det sies at elefanter har god hukommelse. Forskning har bekreftet at det stemmer. Og det er veldig nyttig for elefanten å huske hvor vannhullene kommer bare det blir regn, og å huske hvem som har hjulpet dem og hvem som ikke er snille. Men elefanthukommelse er ikke bare av det gode. Det medfører at det som er gjort aldri glemmes! Det blir med videre og farger livet. 

Har du elefanthukommelse? Har du tunge steiner i ryggsekken din som hører fortiden til og som hindrer deg å leve et godt liv her og nå?

En annen historie om elefanter er at dersom man fanger små babyelefanter (håper virkelig ikke det blir gjort lenger...), og binder dem fast i et ganske tynt tau, så lærer de at dette tauet hindrer dem i å rømme. Denne lærdommen glemmer de ikke, og dermed trengs det bare det samme tynne tauet også når elefanten har blitt voksen. 

Vi som står utenfor og ser forstår jo at det bare er for den svære elefanten å sparke litt med beinet, så vil tauet ryke og elefanten er fri. For elefanten er tauet derimot et uoverstigelig hinder for frihet.

Sånn er det ofte med oss mennesker også. Det vi har lært og erfart tidlig i livet kan bli liggende i ryggsekken og holde oss tilbake fra å utvikle oss og leve et godt liv, fri fra gamle mønstre og erfaringer. Ofte er dette lettere å se for de som ser det utenfra, vanskeligere for den som har disse erfaringene på innsida.

"Det beste med fortiden er at den er over."
Richard Bandler (skaper av NLP-coaching.)

Det kan virke veldig forenklet å si det slik, men faktisk er det en god leveregel å minne seg selv på. For det du gjør når du lar gamle og mindre gode erfaringer farge dagen i dag og i morgen er å gjenoppleve det som har skjedd. Og det kan sette deg i en ressurssvak tilstand. 

Trøsten er at det faktisk er ganske mange gode øvelser og triks du kan bruke for å kvitte deg med gamle minner og erfaringer som holder deg tilbake. Så hva kan du gjøre annerledes selv, dersom du ønsker å kvitte deg med tung bagasje og tau som hindrer deg i å leve det livet du fortjener?

Jeg vil jo selvfølgelig anbefale å ta kontakt med en coach som kan bidra med blikk utenfra og gode spørsmål slik at du kan oppnå innsikt, gi slipp og gjøre endring. 

Men det er heldigvis mye du selv kan gjøre for å endre tankemønstre. For det er det vi snakker om. Endre måten du tenker på. Så her får du en øvelse du kan bruke for å endre tankemønster.

Og selv om det kan se enkelt ut, så vil det virke når du gjør jobben, og det er lurt å gjøre flere ganger. Husk at du har øvd på de dumme tingene i lang tid, nå er det tid for å øve på det som er bra for deg😃!

Mirakelspørsmålet

Finn fram et blankt ark, eller en skrivebok, og en god penn. Sett deg på et godt sted og pass på at du kan få være i fred med deg selv og tankene dine. Arket du fyller kan du kvitte deg med etterpå hvis du vil. Det er viktig å skrive ned, det gir klarhet og ro i tankeprosessen. 

1. Skriv ned ditt problem, i korte trekk. Når du har gjort det, spør deg selv: Vil du ha det slik? Hvor mye lenger vil du ha det slik? Hva har du tidligere gjort for å endre på det?

Fortsett å stille spørsmål til deg selv, og skriv svarene ned: Hva betyr dette for deg? På en skala fra 1-10, hvor plagsomt er dette for deg? Hvordan vil det påvirke resten av ditt liv, kanskje dine barn eller andre kjære, dersom du ikke gjør noe med det? Våg å være ærlig.

2. Ta en liten pause, drikk en slurk te, og tenk nå at du er en god venn som kan se dette utenfra. Hvilke spørsmål vil du stille? Er du klar for en annen måte å tenke på?

3. Tegn en vannrett linje under det du har skrevet. Nå har du satt strek for det som har vært. Sett nå ord på følgende: Hvordan ønsker du å ha det? Hvordan ønsker du å leve? Hvor viktig er det for deg å gjøre endring?

4. Mirakelspørsmålet
Lukk øynene nå og forestill deg at når du våkner i morgen tidlig, så oppdager du at problemet som ved et mirakel er løst. Alt vondt er borte og alt er som du ønsker at det skal være!

Hvordan vil du vite at dette mirakelet har skjedd? Siden du sov når det skjedde? Hvordan vil det føles? Hvordan vil det være å stå opp og møte verden? Hva vil de rundt deg merke som er annerledes med deg? Hvem vil bli den første som oppdager det? Hva mer vil være nytt og annerledes?

5. Bruk et øyeblikk nå til å nyte følelsen av at problemet er løst, og gi deg selv anerkjennelse for at du har fått til endring! Trekk pusten dypt og kjenn at et smil brer seg i ansiktet ditt😊! Liker du det sånn det er nå? På en skala fra 1-10, hvordan har du det nå? Hvis du er fornøyd med prosessen så ta med deg det du trenger, og gå videre. Hvis du har behov for mer, så gjenta prosessen, eller gjør noe annet. 

Det er jo et annet ordtak også - om elefanter:

Hvordan spise en elefant? Dele den opp i små deler og ta en bit av gangen!

Kanskje er det slik for deg også! Har du mye i bagasjen? Ta en bit av gangen! Jeg heier på deg!

Glede er noe jeg bestemmer meg for!

OM Å VELGE GLEDEN - historien om fru Berg

Fru Berg, en nydelig gammel dame skal flytte til et omsorgshjem. Hun har blitt dårlig til beins, og hun kan ikke lenger klare seg helt alene.

Hun venter tålmodig i hallen på omsorgshjemmet, mens de ansatte gjør rommet hennes klart. Og på vei til rommet gir pleieren henne en beskrivelse av rommet.

- Jeg elsker det, sier hun. Jeg kommer til å trives her, sier hun med stor entusiasme og glede i stemmen!

- Men fru Berg, sier pleieren, du kan ikke vite det, du har jo ikke sett rommet ditt enda.

- Det har ingen betydning, svarte hun. Glede er noe du bestemmer deg for. Om jeg liker rommet og kommer til å trives her, eller ikke, er ikke avhengig av hvordan møblene er plassert, det handler om hvilke tankemønstre jeg velger.

Og jeg har allerede bestemt meg for at jeg liker det. Det er en bestemmelse jeg tar hver morgen når jeg våkner.

Jeg har valget, jeg kan tilbringe dagen i sengen, mens jeg går gjennom de problemene jeg har med de kroppsdelene jeg har som ikke virker. Eller jeg kan stå opp og være takknemlig for de delene av kroppen min som faktisk virker.

Hver dag er en gave, og så lenge øynene mine er åpne vil jeg fokusere på den nye dagen og de gode minnene jeg har samlet på i livet mitt.

Glede og lykke er som en bankkonto. Du kan hente ut det du setter inn. Derfor er mitt råd til deg å sette inn så mye glede som mulig inn på din minne-konto😊. Fru Berg smilte til pleieren og trillet fornøyd inn på det nye rommet sitt.

Berit 2.0 - den store oppgraderingen

- Er dette alt liksom? Berit i stolen ved siden av meg sukker.

Hun har passert 50, på full fart inn i det som noen ynder å kalle «middagshøyden», akkurat som middagen er det eneste å glede seg over såpass seint i livet. Berit sukker igjen.

Berit har kommet til meg fordi hun ønsker seg en oppgradering, som hun kaller det. Berit versjon 2.0! Men hva det innebærer konkret er litt vanskeligere for henne å definere.

Så vi starter med helhetshjulet. Helhetshjulet består av tolv elementer i livet, som hver og en er vesentlig for livsglede og et godt liv. Hvor fornøyd er Berit tro, med disse elementene i sitt liv? Hvor butter det? Hvor er det lurt å gjøre en innsats? Hva er målet? Hvordan skal hun komme seg dit? Hva kan hindre henne? Hvordan vet hun at hun har nådd målet?

 Vi starter med FRISK, den fysiske helsen, det er konkret og ganske lett å svare på. Berit setter skår mellom 1 og 10 for kosthold, aktivitet og fysisk helsetilstand.

Så kommer vi til FRI. Trenger Berit å FRI seg fra krav og forventninger som hun selv eller andre setter til henne? Har hun en forholdsvis positiv innstilling, og kan det mangle noe på mentale styrke og psykisk helse? Disse spørsmålene er vanskeligere å skåre, men Berit blir enig med seg selv og vi aner at det er ting å jobbe med.

Når vi kommer til avsnittet som heter FREIDIG må Berit smile litt. For hvordan er det med Berit her, kan hun trenge å gi mer blaffen i hva andre mener? Kanskje er det nødvendig å revurdere verdier og det som gir livet mening, når barna har flyttet og livet har dreid en omgang? Hun er voksen og kan våge å vise hvem hun er. Rett og slett være litt mer FREIDIG!

 Sist, men absolutt ikke minst viktig, er avsnittet om FUTT. Livsglede består av energi, kjærlighet og glede. Vesentlige bestanddeler i et godt liv, som vi selv er ansvarlige for å sørge for. Gjøre mer av det som gir oss energi og glede! Velge å legge innsats inn for å ha gode relasjoner til de menneskene som er viktige for oss.

 Det skjer noe magisk når vi jobber med disse viktige bestanddelene i livet! En følelse av optimisme, glede og håp sprer seg i Berits kropp og Berit versjon 2.0 betyr FRISK, FRI, FREIDIG og ikke minst med mye mer FUTT!

Hvordan er det med deg? Behov for en oppgradering til versjon 2.0?

 Ta kontakt for uforpliktende samtale for å finne ut om dette er for deg:).

Meld deg på lista vår!

Du får nye bloggposter og annet snacks rett i e-posten din!

black Fayorit typewriter with printer paper

    Vi respekterer ditt privatliv. Vi sender maks ett brev pr uke, og du kan selvfølgelig melde deg av når du vil.

    Hvordan står det til med arbeidsmiljøet?

    ledelse pexels-pixabay-163064.jpg

    Over ett år med strenge koronatiltak har gjort noe med arbeidsmiljøet i mange barnehager. Vi har vært nødt til å holde avstand til hverandre, og fokus på felleskapet har blitt mindre. Kanskje har dere ansatt nye medarbeidere som ikke har fått kjenne den vi-følelsen dere hadde før? Ett helt år uten felles personalmøter, planleggingsdager og kurskvelder på tvers av avdelingene gjør noe med oss.

    Kanskje kjenner du som er leder i barnehagen på uro i personalgruppa, mer fokus på avdelingen enn på felleskapet, kanskje hører du baksnakking av kolleger og foreldre, kanskje ser du at nye medarbeidere ikke blir inkludert i personalgruppa, kanskje oppstår det klikkdannelser og du opplever motstand mot endringer nå når personalkabalen for neste barnehageår står for tur?

    Så hvordan står det egentlig til med arbeidsmiljøet i barnehagen?

    Hvilke utsagn preger arbeidsmiljøet i barnehagen? Hva sier medarbeiderne dine?

    • Jeg vil ikke bytte avdeling neste år - eller - Det blir koselig å jobbe med de på den andre avdelingen.

    • Jeg føler meg uglesett når jeg passerer uteområdet til den andre avdelingen - eller - Alle roper hei og navnet mitt når jeg går forbi, vi slår ofte av en prat over gjerdet.

    • Jeg husker ikke navnet på hun nye på storbarnsavdelingen - eller - Jeg lærer fort navnene og blir kjent med de nye kollegene.

    • Jeg tør ikke si noe på personalmøtet - eller - Jeg opplever at de andre lytter til meg.

    • Det er ikke lov å gjøre feil - eller - En feil kan vi alle gjøre, jeg skal lære av det.

    • Jeg melder meg syk dersom jeg må jobbe på en annen avdeling en dag - eller - Jeg tar endring med fatning og blir godt mottatt av de som jobber på den avdelingen.

    • Jeg er usikker på hva som blir forventet av meg - eller - Jeg har et klart bilde av hva lederen forventer av meg.

    • Lederen min tar sjelden kontakt med meg - eller - Jeg har et godt forhold til lederen min.

    • Styreren kommer bare til avdelingen når det er noe han vil endre - eller - Styreren stikker ofte innom bare for å si hei og prate med oss og barna.

    • De fra den andre avdelingen snakker ikke med meg på pauserommet - eller - Det er hyggelig med pause uansett hvem som sitter der.

     Å få til og vedlikeholde et godt arbeidsmiljø er ikke bare lederens jobb. Men god kultur bygges fra ledelsen, og der er der ansvaret ligger for å endre en negativ utvikling.  

    Vi trenger å bli bedre på kommunikasjon og samspill.
    — Barnehagestyrer

    Jeg har selv tjue års erfaring som leder i egen barnehage – og vet at det veldig ofte er mangel på både kommunikasjon og samspill i hverdagen. Tillit er et nøkkelord når avdelingene skal få til en god hverdag. For å skape tillit må vi ha raushet for hverandres ulikhet. Raushet overfor andre oppstår når vi forstår hverandre og har innsikt i og kunnskap om både egne og andres personlighetstrekk. Personligheten vises gjennom den adferden jeg velger i en gitt situasjon.

    Vi mangler et språk for å snakke om våre ulikheter, våre styrker og utfordringer, i personalgruppa og i medarbeidersamtalen.
    — Daglig leder i barnehage

    Negativ og positiv arbeidsmiljø-spiral

    Et arbeidsmiljø preget av lite kommunikasjon og tillit utvikler en negativ kultur. Personalgruppa preges av utrygghet, og det er ikke mulig å jobbe med kvalitet og kompetanseheving.

    Negativ kommunikasjonsspiral.jpg

    Så hvordan gjenkjenner vi et godt arbeidsmiljø?

    Et arbeidsmiljø preget av god kommunikasjon, samspill og tillit utvikler en positiv kultur. Personalgruppa preges av trygghet og det er rom for å jobbe med kvalitet og kompetanseheving.

    Positiv kommunikasjonsspiral.jpg

    Det er mange veier til et godt arbeidsmiljø, og det er hele tida en pågående prosess. I vår barnehage tar vi nå i bruk Persolog personfaktormodell, og har allerede fått gode resultater. Lederne viser stor interesse for dette verktøyet, og vi både ser og hører bedre kommunikasjon og samspill.

    Hva er Persolog personfaktormodell og hvordan kan det bidra til bedre kommunikasjon?

    Persolog personfaktormodell er et verktøy som kan hjelpe lederne til å legge til rette for bedre samspill i organisasjonen. Det gir medarbeiderne kunnskap til å forstå både seg selv og kollegene sine bedre. Persolog vil også gjøre samspillet med foreldrene enklere og gjøre det lettere å forstå barna.

    Vi mennesker kan justere adferden vår dersom vi finner ut at det kan være hensiktsmessig for å oppnå bedre samspill med de rundt oss. Ved hjelp av Persolog-verktøyet kan du og medarbeiderne dine oppnå større selvinnsikt, bli kjent med styrkene og utforske utfordringene til beste for barnehagen.

    En prosess med Persolog for deg og teamet ditt vil gi dere et verktøy som:

    • gir svært nyttig innsikt og forståelse både for egen og kollegers adferd

    • gir deg bedre hånd om kommunikasjon og samspill i teamet

    • gjør den utfordrende jobben med teamsammensetning og teamutvikling enklere

    • gir hele teamet et felles språk for virkelig å kunne snakke om ulikheter i personlighet og adferd, noe som vil bedre kommunikasjon og samspill

    • gir unike muligheter for leder og medarbeider å reflektere sammen over forventninger og utviklingstemaer i en medarbeidersamtale

    GJØR MER AV DET SOM GJØR DEG GLAD!

    Hverdagsbobler.JPG

    Noen ganger kjenner jeg at energinivået synker og at jeg trenger å gjøre ting som gjør meg glad! Har du det slik også noen ganger? Her skal du få et godt tips av meg!


    Skriv ned alle de tingene som gjør deg glad, hvilke mennesker som gjør deg glad og hva du elsker å gjøre! Skriv opp alt du kommer på! Barnelatter? En klem fra kjæresten? Gode ord? Tur i skogen? Skitur i månelys?

    Går du tom for ideer? Tenk tilbake da du var barn. Hva likte du å gjøre? Sykle i full fart? Plukke blomster? Klappe katten? Lage engler i snøen? Ligge på en varm stein og se på skyene? Det likte jeg da jeg var barn.

    Hva får deg til å le? Skriv opp hva du ler av. Alle barna-vitser, Nytt på nytt på NRK eller kanskje gamle Fleksnes-filmer? Kanskje ler du av egne eller andres tabber😂.

    Så tar du et nytt ark og skriver opp alt som du ikke liker å gjøre, det som tapper deg for energi.


    Nå har du to lister å reflektere over. Hva fyller du livet ditt med? Hva vil du gjøre mer av og hva vil du gjøre mindre av? Summen av det du velger blir ditt liv.

    Så: Velg oftere fra den lista som gir deg glede!


    Jeg er veldig glad i kunsten til Bjørg Thorhallsdottir. Hun lager fantastiske bilder, og forteller historier fra sitt liv, som går rett i hjertet!

    I boka Hverdagsbobler har Bjørg og søsteren Dora Thorhallsdottir, som er en kjent familieterapeut og stand-up-komiker, satt sammen sine tekster og bilder til en ren godtepose! Øvelsen “Gjør mer av det som gjør deg glad” fant jeg i denne boka.

    Velg oftere det som gir deg glede!
    — Bjørg Thorhallsdottir

     

    50 ÅR – FRI, FRISK, FREIDIG MED FUTT

    Bilde av Maksim Goncharenok fra Pexels

    I jula har jeg fordypet med i en bok av Nils Chr. Geelmuyden. Han er statsviter og forfatter, og har selv nådd det vi ofte kaller middagshøyden Hvor nå enn det uttrykket kommer fra!?

    Han trøster seg selv og meg som leser med at det faktisk er minst 50 fordeler ved å bli 50. Vi blir sjeldnere syke, vi er mer empatiske, får færre kviser, blir klokere og faktisk lykkeligere. Han mener også at det er belegg for å si at vi blir mer fornøyde med utseendet, og kanskje viktigere – at vi blir mindre bekymret og sover bedre. Det høres bra ut.  Jeg vet ikke hvordan det er med deg, kanskje har du fylt 50 for lenge siden og både akseptert faktum og merket fordelene. Eller kanskje er du som meg – innerst inne litt bekymret og gruer deg til dagen kommer og det definitivt ikke er mulig å kalle seg ung og lovende lenger.

    Etter hvert som jeg leste meg gjennom boka så slo deg meg at mange av disse fordelene faktisk stemmer for min del. Jeg er både friskere, vennligere, litt mindre bekymret og veldig mye lykkeligere enn før. Dessuten har vi vært så heldige å få et barnebarn, noe som utvilsomt er på pluss-sida.

    Denne boka inspirerte meg til å sette opp en liste over viktige faktorer som skal til for å føle meg – ja, både friere, friskere, freidigere og med mer futt i livet mellom 50 og 100. For jeg har absolutt planer om at mitt liv skal være minst like godt i annen akt som første akt. Det er ikke noen grunn til å resignere og tenke at livet er over, er det?


    FRI – Fri fra begrensninger, positiv innstilling, mental styrke

    FRISK – Aktivitet, kosthold, fysisk helse, psykisk helse

    FREIDIG – Meningen med livet, våge, gi blaffen

    FUTT – Energi, kjærlighet, glede


    Jeg ønsker å føle meg fri! Fri fra begrensninger som stress, negative tankemønstre, krav og forventninger. Jeg trenger en positiv innstilling, være løsningsorientert, fleksibel, og øve opp endringskompetansen min. Det er like viktig å trene mental styrke som fysisk styrke. Som 50-åring er jeg mer villig og modig nok til å ta tak i de tingene i livet mitt som jeg ikke er fornøyd med, og bruke teknikker og kunnskap om hjernen og følelser for å få til endring.

    Jeg ønsker å holde meg frisk! Holde meg i aktivitet. Ha et fornuftig kosthold. Håndtere sykdom på best mulig måte, slik at jeg kan opprettholde en best mulig fysisk helse, og ikke minst har jeg bedre tid til å drive med yoga og meditasjon, som styrker min psykiske helse.

    Litt mer freidig ønsker jeg å være. Finne meningen med livet, gjennom å undersøke mine verdier, sette mål, rett og slett bli bedre kjent med meg selv. Du vet den sangen til Wenche Myhre – når jeg blir 66! Våge å vise hvem jeg er! Tørre å være uperfekt og gjøre feil, og tørre å sette grenser for meg selv og andre. Vise hva jeg kan og våge å hjelpe andre til å nå sine mål. Og så vil jeg gi litt mer blaffen i hva andre tenker om meg.

    Det aller viktigste er å kjenne på at jeg har futt! Hæ, tenker kanskje du, hva betyr det? Futt – det vil si alt som gir livet den ekstra gnisten. Det vil si at jeg passer på at jeg har energi. At jeg fyller på slik at energinivået holder seg oppe. At jeg puster med magen, sover godt om natta og at jeg skaper rom for meg selv for å hente meg inn. Vi er forskjellige der. Noen får påfyll av energi ved å være sammen med masse folk, mens andre trenger rom for seg selv for å fylle opp. Jeg trenger kjærlighet og vennskap i mitt liv, gode relasjoner til andre mennesker. Jeg trenger å gi omsorg og kjærlighet til andre og motta anerkjennelse og bekreftelse på at jeg er viktig og mye verdt. Og så trenger jeg glede! Jeg trenger å vite hva som gjør meg glad, og velge å gjøre mer av det! Fylle på med kunst og kultur, se en morsom film, være i naturen eller strikke – hva det enn er som gjør deg glad og lykkelig.


    Nå er jeg spent på om dette er gjenkjennbart for deg? Eller har du andre faktorer som er viktige og som du ville tatt med? Gi meg dine innspill!


    Forfatteren har spart den aller beste fordelen med å bli 50 til slutt. Du føler deg yngre enn du er! Har du det slik? Det stemmer i alle fall for meg! Jeg har bestemt meg for å omfavne 50, føle meg ung og sørge for å gjøre mitt for å ha et så godt liv som mulig. Hver dag! For - som Frank Beck minner meg om - det er meg det kommer an på. Jeg har ressursene og kan nå de målene jeg setter meg. Og sånn er det med deg også! Noen ganger er det vanskelig å få øye på egne ressurser, og da vil jeg anbefale å ta kontakt med en coach. Jeg hjelper deg med å finne ressursene dine, rydde i tanker og følelser og øve opp mental styrke slik at du kan leve det livet du ønsker deg:)!

    Det er meg det kommer an på.
    — Frank Beck

    Hva GJØR du i ditt forhold?

    @judebeck

    @judebeck

    Dette er det tredje blogginnlegget i en serie om Paul McKennas bok “7 things that makes or break a relationship”. Innlegg nr 1 finner du her: https://kausvolgard.no/blogg/2020/7/23/7-things-that-make-or-break-a-relationship-del-1 og innlegg nr 2 finner du her: https://kausvolgard.no/blogg/2020/7/26/hvordan-kommuniserer-du.

    Paul McKenna er opptatt av at et forhold består av en lang rekke handlinger. Det er hva vi gjør, handlingene våre, som skaper forholdet. Hvis vi sammenligner livet som en elv, så er et forhold et møte mellom to elver som fortsetter ferden. Begge har med seg sine egne håp og drømmer, sine ideer og sine uperfektheter, sine minner, frykter, behov, all annen følelsesmessig bagasje og ikke minst en hel indre verden av forestillinger!  Det vil alltid være mer å utforske!

    Det er ingen oppskrift på å møte den rette. Forhold mellom mennesker starter overalt, ofte er det tilfeldigheter som spiller inn, og Den rette viser seg å være en helt annen enn du i utgangspunktet hadde sett for deg.

    Det viktigste rådet er å være åpen for nye erfaringer, og møte nye mennesker hver dag.

    Et populært Henry Ford-sitat lyder omtrent slik: «Hvis du vil ha mer suksess må du være forberedt på å gjøre flere feil» (min oversettelse). Skal du lykkes i å få et varig og godt forhold til en annen person må du også våge å gjøre noen feil. Kysse noen frosker. Ta sjansen på en date, og gå skuffet hjem. Og forsøke på nytt!

    Et forhold er en prosess som er avhengig av hva du gjør! Og hva du velger å ikke gjøre.

    Paul McKenna setter opp disse handlingene som vi ikke bør gjøre i et forhold, the breakers:

    • Å ikke la handling følge ord. Med det mener han at det alltid er handlingen som teller. Det er ikke nok å si at du er glad i partneren din dersom du ikke viser det i handling.

    • Å prøve for hardt, slik at det blir noe desperat over handlingene.

    • Å prøve for lite, la det skure og gå og la partneren ta hele belastningen.

    • Å være veldig opptatt av å unngå å bli som for eksempel foreldrene dine.

     Det vi bør gjøre i et forhold, som vil styrke enhver relasjon; the makers:

    • Gjøre dine daglige ansvarsoppgaver med kjærlighet

    • Ta ansvar for egne handlinger

    • Gjøre minst en synlig handling hver dag for å bringe glede, humør og god stemning inn i forholdet

    Humor og glede bygger fellesskap og grunnmur i forholdet. Det jeg ser etter er det jeg får mer av. Ser jeg etter gode intensjoner og kjærlige handlinger så får jeg mer av det. Noen ganger er det de minste ting som gjør den største forskjellen. Den situasjonen du er i er kanskje ikke din feil, men det er ditt ansvar å forbedre relasjonen. Hvilket initiativ kan du ta som bringer situasjonen framover? Hvilke gode gjerninger vil du fortsette med som styrker forholdet ditt?


    Det var en gang en mann og ei kone som levde i et ekteskap uten kommunikasjon og fellesskap. Mannen og kona hadde drevet fra hverandre, og nå snakket de nesten ikke sammen lenger, langt mindre rørte hverandre. Det virket som om kjærligheten var helt borte. Dette ønsket han fortvilet å endre, men han var redd det var for sent. I stedet for å fokusere på de store endringene, fikk mannen råd om å tenke på den aller minste handlingen som kunne være det første bittelille synlige steget i retning av en mulig forbedring av forholdet. Mannen gikk hjem, og da han samme kveld sa god natt til sin kone la han samtidig hånden sin forsiktig på skulderen hennes. Dagen etter var det som om solen hadde kommet fram fra år bak skyene. De vekslet noen ord under frokosten, delte en morsom historie, og etter hvert så oppdaget mannen at atmosfæren i huset var blitt helt annerledes. Han var avslappet og følelsen av håpløshet hadde forsvunnet. Det bittelille initiativet hans endret veien elven tok, og det åpnet muligheten for store forbedringer i forholdet.


    Hva er det minste mulige steget du kan ta i retning av et enda bedre forhold?

    Et forhold er ikke et mål, ikke en endestasjon, men noe vi GJØR hver dag. Så lenge vi er her vil vår historie fortsette …

     

     

     

    Hvordan kommuniserer du?

    7 things that make og break a relationship, av Paul McKenna

    Fotograf: Dario Valenzuela @darvalife

    Fotograf: Dario Valenzuela @darvalife

    Dette er andre blogginnlegg i en serie om hvordan du kan få bedre forhold til dine nærmeste. Innleggene er basert på en bok av den svært kjente forfatter, coach og hypnotisøren Paul McKenna. Boken heter “7 things that make or break a relationship”, og ble utgitt i England i 2020. Det første innlegget finner du her: https://kausvolgard.no/blogg/2020/7/23/7-things-that-make-or-break-a-relationship-del-1.


    Hvordan kommuniserer du?

    Hver gang jeg spør noen om hva som er viktig for at mennesker kan fungere godt sammen, så er “bedre kommunikasjon” et veldig vanlig svar. Men hvordan GJØR vi bedre kommunikasjon? Og hva hindrer god kommunikasjon i et forhold? Det får vi god guiding på av Paul McKenna i denne boka.

    Kommunikasjon består av bare 7 % de ordene vi velger, og 93 % kroppsspråk og toneleie. Det betyr at det er mye viktigere HVORDAN vi kommuniserer enn HVA vi faktisk sier. Det er lett å glemme fordi vi blir ofte så opptatt av det vi ønsker å kommunisere selv.

    Alle har vi vel noen vi kjenner som er fantastisk gode til å kommunisere, til å få andre til å føle seg vel. Så hva er det hemmelige trikset for å skape “god kjemi” med både de du treffer hver dag og de du tilfeldigvis treffer på?

    De personene vi føler oss tiltrukket av er de som er like oss selv. Ditt ubevisste sinn tenker “denne personen er lik meg - jeg kan stole på henne!” Det betyr at ved å tenke over egen framferd så kan du få de du møter til å ubevisst føle tiltro til deg.

    Kort fortalt handler det om å speile partnerens kroppsspråk og toneleie, og fokusere på det dere har felles og er enige om, samt å være genuint opptatt av samtalepartneren og lytte til det han sier, og mindre opptatt av deg selv. Ønsker du å bli bedre på kommunikasjon så er det disse enkle tipsene du kan øve på, og de vil garantert hjelpe deg i kommunikasjonens kunst:)!


    4 mønstre som betyr trøbbel i forholdet

    1. Personlig kritikk - å møte uenighet med personlig kritikk av motparten. “Du er alltid så negativ!”.

    2. Å gå i forsvar - det er motsatsen til kritikk. Å møte kritikk med forsvar av egne handlinger.

    3. Steinansikt - å ignorere partnerens innspill, gi null respons på både verbal og non-verbal kommunikasjon.

    4. Forakt. Dersom et forhold har kommet til det stadiet der en eller begge viser forakt for partneren, enten verbalt eller nonverbalt, er det et signal om at det helt mangler respekt for den andre, og det er ingen varme følelser.

    4 mønstre som virker positivt inn på et bedre forhold

    Over nå til det vi ønsker! Hva kan vi øve på for å bli bedre til å kommunisere med partneren?

    1. Å lytte omsorgsfullt og alltid være oppmerksom på hva partneren ønsker å formidle er et klart signal om at du respekterer partneren din og at du ønsker å høre på han og gi henne rom til å dele det hun har på hjertet.

    2. Alltid se etter og respondere på initiativ partneren tar, både verbalt og non-verbalt. Si hei, gi hånden din når partneren tilbyr sin, legge vekk telefonen og tilby din oppmerksomhet, svare på initiativ. Det nærer forholdet og legger grunnlaget for god kommunikasjon.

    3. Uttrykke beundring for hverandre. Ofte!

    4. Uttrykke optimisme. Positivitet, ønske om å dele gode ting med hverandre. Snakke om framtida i positive ordelag.

    Dette er fire kommunikasjonsmønstre som vil forbedre måten du kommuniserer på. Husk at det er bare din egen kommunikasjon du kan forbedre. Du kan ikke endre partneren din. Men heldigvis er det slik at når du endrer din kommunikasjon så vil det helt automatisk endre partneren din også.


    Paul McKenna avslutter kapitlet om kommunikasjon med å spørre: Hvordan kommuniserer du? Hvilke mønstre har du lett for å bruke? Er det de som betyr trøbbel i forholdet eller er det mønstre som gir bedre kommunikasjon og bedre forhold?

    Og nå når du vet dette - hvilke mønstre vil du bruke mer?

    Neste spørsmål Paul McKenna stiller er: Hva GJØR du? Heng med i neste blogginnlegg:).

    7 things that make or break a relationship - del 1

    Ønsker du å bygge forholdet ditt sterkere, rikere og bedre? Ønsker du å finne drømmekjæresten? Ønsker du å slutte å gjøre de samme feilene igjen og igjen? Ønsker du deg en herlig framtid med partneren din?




    7 things.JPG

    Vel, hvem kan egentlig svare nei på noen av disse spørsmålene som forfatteren Paul McKenna stiller😊?

    Uansett hvilket forhold du har i tankene så vil denne boka hjelpe deg med å endre det til det bedre. Hvordan jeg kan mene det? Jo, fordi det står ikke i vår makt å endre andre mennesker. Den eneste du kan endre er deg selv. Ofte tenker vi at dersom bare kjæresten min blir slik jeg vil han skal være, bare mor slutter å snakke til meg på den måten, bare venninna mi ringer meg oftere, eller bare søster eller bror, datter og sønn endrer seg så kan vi få et godt forhold. Dessverre – til deg som tenker slik har jeg dårlige nyheter! Denne boka hjelper deg bare til å endre deg selv. Og den gode nyheten er at det er det eneste du trenger å gjøre😊.

    En av mine sommerbøker i år er denne boka av Paul McKenna: «7 things that make or break a relationship» Jeg er vanligvis en veldig rask leser, og kan pløye gjennom bøker på en dag eller to. Denne boka er jeg enda ikke ferdig med. Ikke fordi den er kjedelig og langtrukken, heller ikke fordi den er vanskelig å forstå, siden den er skrevet på engelsk. Nei, det er nok kanskje fordi jeg trenger tid for å fordøye det han skriver. Reflektere over meg og mine handlinger og tanker. Og – tror jeg – er det fordi jeg på en måte ønsker å utsette det øyeblikket der jeg må legge boka sammen, sette den i bokhylla og kjenne at nå – nå er det opp til meg. Paul McKenna har gitt meg muligheten til å tilegne meg verktøyene, men det er opp til meg å utføre handlingene som fører meg til målet.

    Trine Ålstedt, min guide inn i NLP-verdenen, min trener og min mentor over flere år, sier ofte: «Du kan få alt det du vil ha, men du må betale med oppmerksomhet.» Det er sannhet i dette utsagnet. Mine mål og drømmer er oppnåelige for meg, bare jeg prioriterer å nå dem. Det betyr at jeg må gjøre bruk av det jeg faktisk kan for å nå de målene jeg har. Og ett veldig viktig mål for meg er å utvikle et fantastisk forhold til min kjæreste. Jeg vil absolutt unngå å gjøre de feilene jeg har gjort før, og jeg vil bidra i forholdet med å utvikle meg selv til å bli min egen beste utgave.

    Jeg innser at mye av det som Paul McKenna skriver i denne boken vet jeg fra før. Egentlig. Han har ikke skrevet en bok full av helt nye oppdagelser. Det som er genialt med boken, etter min oppfatning, er at han setter kunnskapen sammen med øvelser og refleksjoner, og ber meg som leser om å faktisk tenke over hva jeg gjør. Om å GJØRE ting annerledes. Dessverre er det slik at store deler av dagen, store deler av livet faktisk, gjør både jeg og du det vi gjør uten å tenke over hvorfor vi gjør det og hvordan vi gjør det. Svært sjelden reflekterer hvert fall jeg over om det er andre måter å gjøre ting på som ville føre meg nærmere målet, og kanskje tenker jeg ikke på hva som er målet i det hele tatt. Jeg vet ikke hvordan det er med deg da. Mulig du er kanongod på dette med forholdet til andre mennesker, og da håper jeg at du bidrar med dine tips og triks!

    Grunnen til at jeg skriver om denne boka her er at jeg tidligere i sommer la ut en post på facebook der jeg skrev litt om boka og lurte på om det er et tema andre også interesserer seg for. Det var det mange som gjorde, kjærlighet, forhold, kommunikasjon og samspill med de vi har nært og kjært er et tema som mange er opptatt av heldigvis. Jeg kommer til å skrive litt om innholdet i boka, kanskje viderebringe noen tips fra Paul McKenna😊. Men husk – det er du som selv må GJØRE det. Reflektere over egne handlinger og ENDRE på det som ikke virker. Dere vet Einstein, han sa noe sånt som at eneste formen for galskap er å gjøre det samme om igjen, selv om det ikke virker.

    Jeg anbefaler deg å kjøpe boka, og bruke den slik den er ment, med de øvelsene og refleksjonene han gir leseren. I tillegg til å være forfatter så er Paul McKenna en veldig kjent hypnotisør, og han gir også leseren tilgang til gode transer som vil hjelpe oss med å oppnå drømmene våre.

    Flere smakebiter kommer i et senere blogginnlegg. Dette har allerede blitt altfor langt! Heng med:)!

    Barns beste, barnehager og bemanning

    Bente Næsten.JPG

    Barns beste, barnehager og bemanning. Fire ord som hører sammen. Barnas beste skal alltid ligge til grunn i barnehagedrift. Det pålegger samfunnskontrakten og rammeplanen oss. Likevel – gjennom årenes løp ser vi at utviklingen har skrudd stadige knepp bort fra barnas beste. Vektinga mellom kvaliteten i barnehager og de daglige praktiske logistikkutfordringene er i ubalanse. Kravene samfunnet stiller til barnehagen om lengre åpningstider, mer dokumentasjon og planlegging og flere instanser vi skal samarbeide med henger ikke godt i hop med økonomiske rammebetingelsene vi har for å løse dem.

    2001. Live styrer og jeg startet Kausvol gardsbarnehage sammen i 2001. Vi malte og pusset opp det eldste huset på garden, og la planer for hvordan vi ville ha det i vår egen gardsbarnehage. Til grunn for våre ønsker og planer lå egen barndom og Lives ferske barnehagelærerutdanning.

    Vi startet med tre voksne og 18 barn, i det gamle huset og ute i lavvoen. Kokte havregrøt og kakao på Jøtulen og vasket opp i balja. Barnehagen var oppe mellom halv åtte og halv fem. Få barn til frokost og mange ble henta i tre-tida. Barnehageplass var dyrt, og det var vanlig at barn med søsken hjemme hadde korte dager og fridager. Vi hadde ikke mobiltelefon, og det meste av kommunikasjonen skjedde mellom personer ansikt til ansikt.

    2020. Barnehagen er fortsatt et sted det er godt å være både for barn og voksne. Noen endringer har likevel skjedd som gjør at strikken strekkes og det er utfordrende å opprettholde god kvalitet hele dagen. TID er et nøkkelbegrep. Tid nok til hvert enkelt barn. Tid nok til samarbeid og planlegging. Tid nok til undring og oppmerksomhet til det barna er opptatt av.

    Åpningstiden er utvidet, og nesten alle barna kommer til frokost. Det er uvanlig å hente før fire, mange barn er i barnehagen absolutt hele åpningstiden. Å strekke åpningstida et kvarter eller en halvtime kan høres lite ut, men får store konsekvenser. De ansattes timer på jobb må smøres tynt utover en lang dag.

    Bemanningen er den samme som i 2001. Jeg tror faktisk den er omtrent den samme som da jeg selv gikk i korttidsbarnehage på Nes i 1973. Den mye omtalte bemanningsnormen har tilført noe bedre bemanning i småbarnsavdelingene. I storbarnsavdelingene er det ingen endring. Tre ansatte på 18-19 barn. Disse tre jobber 7,5 time hver, og det betyr at før ni og etter halv tre så er de bare to. Før åtte og etter halv fire bare en. Sykefravær og møter er nesten umulig å løse. Løsningen på det er å slå sammen avdelinger. Det betyr at barna i stedet for å forholde seg til overkommelige 24 barn i egen avdeling er nødt til å forholde seg til to avdelinger og 48 barn. Det blir mange overgangssituasjoner, som vi vet er stressende for barn. Barna har egne ønsker og behov for dagen, og når vi voksne stadig vekk blir nødt til å sette barnas ønsker til side fordi vi trenger at de kler på seg, spiser, blir med på samling, skal forflytte seg til en annen del av barnehagen og så videre, så fører det til mye stress og det igjen til at konflikter oppstår.

    Pedagogene er i stadig tidsnød på grunn av at det blir alt for lite tid til planlegging, dokumentasjon, observasjon og samarbeid med foreldrene og andre instanser. Assistentene må ofte se etter for mange barn samtidig, noe som medfører en følelse av utilstrekkelighet. Det er ofte ikke mulig å ta verken pauser, eller få gått på do i arbeidstida. Fordi barna har behov for oss.

    Så hvordan er det å være barn og voksne i barnehagen nå i Koronatida?

    Det er faktisk helt annerledes. Og det er minst to viktige årsaker til at vi får det så bra til her i Kausvol gardsbarnehage, nemlig kortere åpningstid og mange uteområder å fordele gruppene på.

    Utebarnehage – det er gull. Siden vi startet opp igjen har vi ikke vært inne i den flunka nye barnehagen vår. Både små og store barn har holdt seg utendørs i mindre grupper på sine områder. Til tross for skiftende vær og kald trekk, ja til og med snø i hengekøyene en dag, så har det ikke vært misfornøyde fjes å se, verken blant barn eller ansatte.

    Vaske hender2.jpg

    Barna finner seg godt til rette i mindre grupper på seks og tolv, med sine faste voksne. De etablerer nye vennskap og bygger gode relasjoner til de som er i samme gruppe. Lek-kompetansen, språkutvikling og motorikk skyter fart, og vi ser at de får til rollelek som utvikler seg og varer over flere dager. Barna har store områder å boltre seg på, noe som gjør at både de som vil leke sammen og de som trenger å gå en tur alene for å se på maurtua kan gjøre det. Vi ser nesten ingen konflikter og masse glede og utvikling. Når barna kommer ferdig påkledt så slipper vi unna masse styr for å komme oss ut. Vi er ute og i kontakt med nærnaturen vår.

    Hengekøyesoving - det er fint det! Vi rakk å gå over til hengekøyesoving før Korona kom. Det betyr at nå kan vi ta hengekøya og soveposen med ut i skogen. Barna kan sove der de er, og trange vogner med seler som ikke virker og hjul uten luft er en saga blott.

    Hengekøyesoving.jpg

    (Litt) kortere åpningstid – det er gull. At barna er i barnehagen omtrent samme antall timer som de ansatte gjør noe helt spesielt for barna. De får være sammen med den samme trygge og gode voksne hele tida de er i barnehagen. De ansatte har en passe stor gruppe barn som de får følge hele dagen. De skaper magiske opplevelser sammen. Når foreldrene henter så får de snakke med den ansatte som har vært sammen med sitt barn hele dagen. De vet hva dagen har inneholdt, og kommunikasjonen blir god. Barna er mer opplagte, og helt klart mer friske. Vi har nesten ikke hatt fravær på grunn av sykdom. Kanskje skyldes det også at det heldigvis ikke er så mye som foregår etter barnehagetid. Barna får mer ro både i barnehagen og hjemme.

    Tilbakemeldingene er entydige!
    Barna er fornøyde. Foreldrene gir gode tilbakemeldinger. De ansatte er fornøyde. Vi er stolte av å ha en foreldregruppe og en personalgruppe som er så endringsvillige og positive til å finne gode løsninger!

    Ønsker for framtidas barnehage – etter Korona:

    Vi ønsker oss et samfunn med mindre behov for lange dager i barnehagen. Et samfunn som verdsetter barnas beste, og barnas behov for ro og mindre stress de første og aller viktigste årene i livet. Et samfunn der det er aksept for, og mulig, at flere får til gode løsninger slik at en foresatt kan levere litt senere og den andre kan hente litt tidligere. Jeg er helt sikker på at bare det vil føre til lavere sykefravær både for foreldrene og for barna, og det er det vi ønsker, er det ikke? Færre sykedager veier opp for det å hente litt før i barnehagen. Kanskje det til og med kan føre til at barna rekker å leke med nabobarna etter barnehagetid. Det er ikke stort behov for fritidsaktiviteter for barn i barnehagealder, de har mer enn nok inntrykk og stimuli etter en dag i barnehagen. Helt greit å vente med det til barna kommer i skolealder.

    Vi vil ta med oss de positive erfaringene og se muligheter når vi nå planlegger for neste barnehageår. Vi vil fortsette med å dele barna i mindre grupper. Vi vil fortsette med å være mest ute. Vi vil starte dagen ferdig påkledt utendørs. Vi vil fortsette å sove i hengekøyer. Vi vil kutte ut det som ikke virker og fortsette med det som virker. Vi vil jobbe for bedre bemanning i barnehagen. Vi vil også redusere den ordinære åpningstida og heller inngå avtaler med de foreldrene som er helt nødt til å komme tidlig eller hente senere. Målet er gode dager i barnehagen for små og store, og foreldre som er trygge på hva som er best for sine barn.

    Vi håper at Korona betyr en bevisstgjøring og samfunnsendring med barnas beste i fokus!

     

    Hvor glad vil du være?

    @alyssastevenson

    @alyssastevenson

    Å få mer glede inn i livet – det er et tilbakevendende tema i coachingsamtaler jeg har med kundene mine. Det er mange som sier at de har så mye alvor i hverdagen, de glemmer helt å ha det gøy!

    Har det noe med alderen å gjør montro? Vokser vi fra all moroa? Det kan virke sånn, når jeg tar meg en tur i barnehagen så treffer jeg mange barn som har det gøy. Vi som jobber her snakker ofte om at vi må minne hverandre på å ha det gøy, på å initiere morsomheter sammen med barna, ta deres humor på alvor og le enda mer. Barn trenger ikke det. De forteller vitser om og om igjen, ler av en maur som mister barnåla si på veien til maurtua, ler av morsomme leker, er begeistret sammen over små og store ting i hverdagen. Barn er intuitive, de er til stede her og nå, og bruker ikke energien sin på det som kommer eller det som var.

    Glede har mye med energi å gjøre. Har jeg lite energi er jeg mindre glad. Det er helt naturlig at man kan føle at energinivået er lavt etter jobb, eller på fredag ettermiddag. Men dersom energinivået er vedvarende lavt, så bør det ringe en bjelle.


    Så hvem har ansvaret når jeg er lav på energi og savner glede i livet mitt? Kan jeg dytte dette ansvaret over på barna mine, kjæresten, kollegene mine, været, politikerne eller på Donald Trump? Nei, det ansvaret er jeg nødt til å ta selv. Merker jeg at energinivået er lavt så er det viktig å gjøre noe annerledes. Gjøre mer av det som gir meg energi. Sette GØY inn på todo-lista! Se en morsom film. Gå en tur i frisk og deilig høstluft. Le sammen med en venn. Fortell en vits til kjæresten, få en klem og kjenn godfølelsen komme! Tøyse og tulle med barna mine så de blir flaue… Kjenne på takknemlighet for livet mitt og de menneskene jeg har rundt meg. Mange ganger hjelper det med bare å senke skuldrene, rette ryggen og lyse opp. Det er faktisk forsket på at et kunstig smil forbedrer både egen tilstand og andres. Så når jeg setter på meg et smil før jeg går på jobb øker energi- og gledesnivået både i meg og hos de jeg møter. Å være glad er faktisk et valg jeg tar!


    Hva gir deg glede og energi i hverdagen? Lag deg din egen favorittgledeliste, og bruk den! Ikke vent til energinivået er faretruende lavt, nei, pøs på med energigivende favorittaktiviteter nå mens seinsommeren er på sitt vakreste. Så har du litt å gå på utover høsten. Å være glad booster immunforsvaret! For glede kan nemlig lagres i hver celle i kroppen! Det kan du gjøre når du kjenner at dette er gøy og nå, nå er jeg på vei til å bli virkelig glad😊. Kjenn godfølelsen spre seg i hele kroppen. Legg merke til at den snurrer rundt i overkroppen, brer seg utover i armene, nedover i beina og oppover til toppen av hodet! Jeg vet ikke hvordan det er for deg, men hos meg spinner den gledesfølelsen gul og solvarm, og rommer kjærlighet, energi, latter og humor. Munnvikene drar seg oppover av seg selv, og et stor smil vibrerer på leppene! Energien spruter og du ser de rundt deg blir glade i ansiktene sine og ler med. Glede smitter!

    Hvor glad vil du være? Hvor gøy vil du ha det? Du kan være så glad du bare vil😊! Spinn gladfølelsen rundt og kjenn på gleden😊!

    Å rydde i gammelt rot

    IMG_0862.JPG

    Hvordan står det til med ryddinga hjemme hos deg?

    Jeg er ikke spesielt glad i å rydde. Og vi har god plass. Det betyr at ting jeg slutter å bruke blir flyttet opp på låven eller ned i kjelleren i stedet for at jeg tar avgjørelsen og jobben med å levere på gjenvinninga eller gi det bort eller få solgt det som jeg ikke bruker. Derfor har vi alt for mye som burde vært et annet sted. Verdien av gjenstanden reduseres til under null i det øyeblikket jeg setter en gjenstand på låven. Men et problem blir det ikke før jeg trenger plassen på låven til noe viktigere. Å rydde i gammelt rot som i tillegg har fått et ulekkert tykt lag støv er virkelig ikke yndlingshobbyen!

    Litt sånn er det med gamle og ubrukbare troer og overbevisninger også. Det er ikke spesielt gøy å gyve løs på dem. De blir ofte bare stuet vekk uten at det blir tatt et virkelig oppgjør med dem. Og verdien reduseres til under null! Ute av syne ute av sinn - tenkte jeg. Men neida, når de etter en stund dukker opp fra glemselen - med et ulekkert lag støv - da er de blitt et problem.

    Kanskje syns du at denne sammenligningen er litt søkt. Og kanskje er den det! Men likevel - leste jeg ikke her i vår at noen konspiratoriske mørkemenn har fått det for seg at grunnen til at fregatten Helge Ingstad sank var at det er kommet kvinner inn i den kongelige norske marine? Er ikke dette litt som å dra ned noen gamle og egentlig forlagte overbevisninger ned fra mørkeloftet Med støv og skitt og lort på! Ulekkert!

    Og hva med mine egne fordommer? Har jeg glemt noe som ligger og gjærer på mitt eget mørkeloft? Jeg, som mener jeg er en over middels opplyst (er det noen som mener de er under middels på noe?) moderne kvinne i min beste alder. På mitt personlige mørkeloft ligger det litt av hvert.

    Det er ikke alltid så lett å få øye på dem heller. De overbevisningene og troene jeg har om meg selv som jeg trodde ikke påvirket meg lenger. Ingvard Wilhelmsen, han med Hypokonderklinikken, sier at det er viktig å sjekke at de holdningene jeg har støtter det målet jeg sikter mot. Det betyr at dersom jeg har mål om å være glad i meg selv, så nytter det ikke å ha holdninger og overbevisninger som gjør at når jeg ser meg i speilet så tenker jeg stygge tanker om meg selv.

    For det er holdningene og overbevisningene som enten støtter målet mitt, eller som ikke gjør det. En mental ryddesjau på mørkeloftet kan avsløre at du har skjulte overbevisninger som hindrer deg å nå målene dine. Det er verdt jobben å ta de ned, blåse støvet av dem og levere de du ikke trenger som spesielt farlig avfall på gjenvinningsstasjonen. . Opp som Fugl Fønix vokser nye og støttende holdninger og overbevisninger som du har behov for og som vil hjelpe deg til å nå dine mål:).

    Har du tanker og holdninger som du ønsker hjelp til å endre? Ta kontakt da vel, så tar vi en prat:)!

    Hvordan virker coaching og hva skjer i en coachingtime?

    Blomster i vegkanten.jpg

    Hvorfor folk velger å ta kontakt med en coach, og hva skjer i en coachingtime?

    Det er ikke så helt lett å forklare – fordi hver prosess, hver time er ulik fra den neste. Så tenkte jeg at det jeg kan bidra med er hvordan jeg selv opplever det å gå til coach. Også jeg som er coach har behov for å gå til en annen coach for å sortere egne tanker, og slik ta tak i egne begrensninger og overbevisninger som er til hinder for å bli den beste utgaven av meg selv. Jeg hadde avtale med min coach i dag morges.

    Min utfordring var at jeg helt hadde mistet min motivasjon for å trene. Det har blitt vanskeligere og vanskeligere i løpet av sommeren å komme meg opp i joggeskoene eller ned på yogamatta. Siste par ukene har motivasjonen vært som blåst bort. Nye mer og mindre gode unnskyldninger dukket opp i hodet mitt på løpende bånd. Enten for varmt eller for travelt, for tidlig eller for seint, eller en «vondte» som hindret meg. Kanskje det er gjenkjennelig for deg?

    Det irriterte meg, fordi jeg ser på meg selv som en person som liker å være i aktivitet, trene og holde kroppen min i form. Dette tok jeg med til coachen min, og hun guidet meg gjennom min utfordring til jeg fant ut hvordan det hele hang sammen. Jeg skal ikke trette deg som leser dette med en lang og detaljert fortelling om hvordan mine tanker hadde gått seg bort. Det er ikke vesentlig for historien. Men det ble en tanke- og følelsesreise fra manglende treningsmotivasjon via min 50-årskrise til å akseptere min egen kropp og mitt sinn. Jeg fikk innsikt i overbevisninger som hadde festet seg og som hindret meg i å finne ny motivasjon for å trene. Jeg skjønte plutselig hvilke tanker som gjorde at jeg saboterte mitt eget mål om å ha en kropp som fungerer til det jeg trenger den til. Og jeg fant ny motivasjon basert på min livssituasjon slik den er i dag og i nærmeste framtid. Det fantastiske som skjedde var at lysten til å trene bare boblet i meg, og jeg skyndte med å skifte og ta på joggesko, og løp rett på tur😊. Og etter fire km løping så ble jeg dratt mot yoga-matta, og fikk en god økt der også😊.

    Så hva konkret skjer i en coachingtime?

    • Coachen har ansvar for å skape en god relasjon, og en trygg atmosfære som gjør at kunden slapper av og våger å utforske sine utfordringer, sitt liv og sine mål.

    • Gjennom åpne spørsmål kartlegger coachen hva kunden ønsker å endre på og hvilken målsetting kunden har for sin prosess og for den enkelte time.

    • Når begrensende overbevisninger eller følelser er klarlagt, så bruker coachen en øvelse, eller det vi kaller en teknikk for å endre personlige overbevisninger, holdninger eller tanker som begrenser kundens liv og hindrer kunden i å nå sine mål.  

    • Når kunden er fornøyd med hvilken innsikt han eller hun har oppnådd, så er det tid for å avrunde, oppsummere og bli enige om hva kunden kan jobbe med fram til neste time. Det er viktig, fordi da vil prosessen vare også etter at kunden har gått ut i sitt vanlige liv med familie, jobb og alle tusen små og store ting som krever oppmerksomheten vår hver eneste dag.

    Men kan jeg ikke jobbe med disse tingene selv og endre egne tanker?

    Jo, det kan jeg! Og det er viktig å jobbe med seg selv og begrensninger som ofte ligger på det mer ubevisste plan. Jeg erfarer at det som er bra med å ha en coach med på laget mitt er at prosessen da ofte går raskere og mer direkte på mål. Ofte har et problem sin årsak i helt andre ting enn det jeg tror.

    Coachen er ingen terapeut. Coachen kan bidra til at kunden opplever stor endring i sitt liv, men det er kunden selv som gjør endringen! Vi som er NLP-coacher er veldig opptatt av at kunden selv har de ressursene han eller hun trenger for å skape de endringene de ønsker i sitt liv. Coachen er en katalysator, en som får tankevirksomheten i gang og som hjelper kunden til å åpne opp for gullgod informasjon fra det ubevisste sinn. Det er det gode samarbeidet coachen og kunden i mellom som fører til gode resultater. Coachens rolle er å stille åpne spørsmål og bruke øvelser som virker. Kundens rolle er å være åpen og ærlig med seg selv, og våge å gå inn i det som ofte kan være både vanskelig og vondt der og da. Resultatet er verdt arbeidet!

    Hva er det beste med å være coach?

    Det aller beste med å være coach er når jeg får tilbakemeldinger fra mine kunder om at de har opplevd endring i sitt liv. Senest denne uken fikk jeg høre fra en tidligere kunde som har nådd et stort mål i sitt liv, og han mener at hans timer hos meg har vært avgjørende for å nå det målet. Å få lov til å delta i slike endringsprosesser gir en helt fantastisk lykkefølelse😊!

    Fører coaching til varig endring?

    Hvis du nå henger med helt hit, så lurer du kanskje på hvordan det går med motivasjonen min etter coachingtimen. Spørsmålet nå er – vil dette vare? Eller var det en engangsepisode som førte meg ut på landeveien i dag? Kan det være at det i morgen er like vanskelig som før coachingtimen?

    Mental trening er som fysisk trening. Muskler som ikke blir brukt, blir borte. Derfor vil jeg nå bruke de verktøyene jeg fra før vet virker for meg. Jeg putter treningsavtalene med meg selv inn i kalenderen, jeg vil sørge for å få avtaler med treningskompisen min, jeg leser artikler på nett om trening, og er aktiv i yoga-gruppa på facebook. Dette er aktiviteter jeg vet virker for å beholde min motivasjon. I tillegg vet jeg at den begrensende overbevisningen som har hindret meg i sommer langt på vei er endret til en ny tro og holdning som jeg vet stemmer med mitt indre. Så det er dermed alle mulige grunner til at jeg nå er tilbake i min hverdag som innebærer trening i passe doser😊. Og dersom jeg går på en ny smell så vet jeg at coachen min står klar til å bidra med åpne spørsmål, øvelser og teknikker som hjelper!

    Goldmining - eller hvordan finne kjærestens kjærlighetsspråk

    Jeg har tidligere skrevet en bloggpost om Kjærlighetens fem språk. Den fikk mange lesere, du kan lese den litt lenger ned på sida her. Jeg har senere fått flere spørsmål om å utdype dette med kjærlighetsspråk. Mange vil vite hvordan de kan finne ut hva som er kjærestens prefererte kjærlighetsspråk. Å finne ut hva som er mitt eget foretrukne kjærlighetsspråk – det kan jeg klare. Men hvordan i all verden skal jeg finne ut hva som er partneren min sitt kjærlighetsspråk? Og hvordan skal jeg få henne til å vise meg de kjærlighetsbevisene som jeg trenger for å føle meg elsket?


    De fem kjærlighetsspråkene:
    * Å gi gaver
    * Å si gode ord
    * Fysisk nærhet
    * Tilbringe kvalitetstid sammen
    * Tilby tjenester

    Så hva vil skje om du spør din kjære om hva hun eller han ønsker av deg for å kjenne seg elsket og satt pris på? Det vet du ikke før du har prøvd. Men som en venn av meg fortalte, var det innledningen til en god samtale om forholdet og hvordan han og hans kone hadde ulike behov for tegn på kjærlighet fra hverandre.

    Begynn å observere hvordan din kjære gir deg sine kjærlighetsbevis. Det er sannsynligvis slik hun ønsker å få kjærlighetstegn fra deg. Gir han deg stadig gaver og blomster så er det stor sjans for at han ønsker seg gaver i retur. Får du gode ord og muntlige kjærlighetserklæringer fra din kjære så forsøk å gi det tilbake i stort monn, og se hva som skjer. Blir din partner skuffet og lei av at du prioriterer jobben eller andre oppgaver i stedet for tid sammen med henne, så bør det ringe en klokke hos deg. Fysisk berøring er viktig for mange, og dersom kjæresten din ofte ønsker å gi deg en klem, kyss eller stryker på deg så vær bevisst på å gi det tilbake. Og blir hun tydelig lei seg og skuffet når du ikke tar søpla eller hun må be deg om å hjelpe til med huslige oppgaver, så er det gode grunner for å tro at det å gi tjenester er en god måte å vise henne din kjærlighet på.

    Er du i total villrede er det ikke verre enn å pøse på med alle fem. Gi henne gode ord, små gaver, kvalitetstid, tjenester og fysisk berøring. Det vil garantert være en suksess, og du vil fort merke hva som virker best.


    Men hva når din kjæreste ikke vet hva som er ditt? Forfatteren av boken “Kjærlighetens fem språk” sier at det er ditt ansvar å fortelle hva som er dine behov. Finne måter å fortelle din livsledsager hvilke av kjærlighetsspråkene du foretrekker slik at hun eller han kan ha en sjanse til å gi deg det du trenger for å føle deg elsket. Jeg kan velge å si det rett ut; «Jeg setter så stor pris på når du tar jobben med å handle til helgen!» Eller om gaver er viktig for meg så velger jeg å si til han følgende: «Til jul så ønsker jeg meg denne kåpen», i stedet for å håpe på at han skal lukte det av seg selv. Vi kvinner kan være litt lite smarte der. Vi syns liksom at ektefellen skal vite hvordan vi ønsker å bli satt pris på. Og kanskje er det likedan for menn, ikke vet jeg. Av erfaring kan jeg fortelle at den strategien enten tar evigheter med tid før den virker – eller den virker aldri. Bedre da å ta ansvar for egne behov, og gi partneren en sjanse til å lykkes. Vinn – vinn for begge parter, ikke sant?


    It takes two to tango – og det behøves innsats fra begge parter for å bevare et nært og slitesterkt forhold. Så ikke vent på at den andre skal ta initiativ. Aksjon medfører alltid re-aksjon. Det du gjør vil du få mer av. Det du ser etter vil du legge merke til. En kvinne som nettopp har blitt gravid vil se gravide kvinner og barnevogner over alt. En som har lyst på en Tesla vil se Teslaer over alt. Det virker som annenhver bil er en Tesla. Det stemmer selvfølgelig ikke, det har verken blitt fler gravide eller flere Teslaer (vel – kanskje det har blitt flere Teslaer forresten…) – det er bare det at det du er opptatt av vil hjernen din hjelpe deg til å se mer av. Og når du er opptatt av å se etter alt det gode din kjære gjør og er – så vil du legge merke til mer og mer.


    Spør deg selv – hva er det med henne eller han som gjorde at jeg ble forelsket og ønsket å leve livet sammen med nettopp denne personen, som har – som meg – både gode og mindre gode sider, fordi vi er bare mennesker, vi er sårbare og vi gjør feil, gjør vi ikke? Som Doug O’Brien, en verdenskjent NLP-coach og hypnoterapeut fra New York, pleier å si: «Do goldmining!» Let etter gullet i partneren din og du vil finne det!

    Do goldmining!
    — Doug O'Brien
    Kjærlighetens fem språk.jpg

    Å utfordre negative tankemønstre

    Negative tankemønstre.jpg

    Mange ganger kjenner jeg at jeg er overveldet av negative tanker. Det kverner rundt i hodet mitt, og det føles som det er umulig å bli kvitt dem. Om igjen og om igjen, samme tankene. Tanker som medfører følelser som sinne, anger, negativitet, lave tanker om meg selv, det virker som alt håp er ute. Hvorfor er det slik? Jeg er så heldig at jeg lever et svært godt og meningsfullt liv i Norge og har folk som er glad i meg. Likevel kan jeg overveldes av negative tanker som stjeler energi og glede fra meg.

    Jeg tror mange av oss har det slik av og til eller ofte. Vi har en tendens til å la tankene våre sirkle rundt det som er negativt. Spiller pinlige episoder om igjen i hodet og bekymrer oss over problemer som kanskje aldri vil faktisk oppstå. En negativ tanke kan overdøve mange positive. Får jeg mange positive tilbakemeldinger og en negativ, så er det den negative som har lett for å brenne seg fast, og som jeg tar fram neste gang jeg er i en lignende situasjon.

    Hjernen vår er skrudd sammen slik at vi lærer alt for godt og raskt av negative opplevelser og tilbakemeldinger, og vi lærer mindre av gode opplevelser. Dette var nyttig for 40 000 år siden, menneskene som levde da lærte å unngå farer og skader. Det var lurt å huske at de røde bærene av den busken kunne vi dø av, og den elven der har en foss litt lenger ned så den bør vi passe oss for. Problemet i dag er at denne oppmerksomheten på negative tanker gjør oss stresset og mindre glade. Vi har ikke godt av å være så opptatt av de negative tankene våre. Det skader selvfølelsen min når jeg om igjen og om igjen tenker at jeg ikke er god nok fordi en kollega på jobben ga meg en tilbakemelding jeg oppfattet som kritikk.

    Heldigvis er det mulig å redusere de negative tankene. La meg ta et eksempel: Du har fått avtale om et jobbintervju i en jobb du ønsker deg. Når du tenker på det kommer det raskt negative tanker fra sist du var i et slik jobbintervju, som endte med at du ikke fikk jobben. «Jeg kommer til å gjøre det dritt på intervjuet. Jeg kommer til å forbli arbeidsledig resten av livet.» I stedet for å la deg dynge ned av de negative tankene, stopp heller opp et øyeblikk og gjør følgende:

    1.       Observer og se på dine negative tanker. Er dette kjente tanker? Pleier du å tenke slik? Kjenner du igjen disse tankemønstrene fra andre situasjoner?

    2.       Ikke forsøk å skyve vekk de negative tankene, eller vær irritert på deg selv for at du har dem. Observer og si til deg selv: «Oi, nå er jeg veldig negativ i tankegangen. Jeg tenker nå at jeg aldri kommer til å få meg en jobb. Jeg sitter fast i negative tankemønstre. Det påvirker meg negativt. Jeg ønsker ikke å ha det slik.»

    3.       Utfordre deg selv. Spør deg selv – var det egentlig slik at det gikk så elendig på det forrige intervjuet, eller er minnet mitt litt farget av hvordan jeg føler meg, så jeg ikke husker det objektivt? Er det mulig at det var andre kandidater som passet bedre til jobben enn meg? Og – er det egentlig riktig at ett dårlig intervju vil bestemme hvordan resten av livet mitt vil bli? Hjelper det meg å tenke negativt? Hvilke andre tanker kan være bedre for meg? Hva kan jeg hente fram av tidligere positive episoder som kan styrke meg i forkant av dette intervjuet?

    Noen ganger er det lurt å tenke negative tanker. Men ofte bringer det ikke noe godt med seg. Så neste gang du opplever at du sitter fast i mørke tanker – se opp og let etter lysbryteren! Bestem deg for positive tanker du vil bytte ut de negative med. Og for hver gang du klarer å endre tankemønstrene dine i positiv retning vil du få det litt bedre i livet. Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men for meg betyr det en stor forskjell i livet mitt:).

    Inspirert av meditasjons-appen Calm: Softening negativity 7. mars 19

    Kjærlighetens fem språk

    Hvorfor blir kjærligheten borte mellom to mennesker som var opp over ørene forelsket? Hvorfor virker det som at hverdagens rutiner tar livet av den dyrebare kjærligheten? Hvordan er det mulig å jobbe for at kjærligheten skal vare, og hva gjør de som får det til?

    Kjærlighetens fem språk.jpg

    Den som hadde visst simsalabim-svaret på dette hadde sikkert tjent en formue, dersom mange nok var interessert i å følge de rådene som fungerer. For alt for mange ekteskap ender i skilsmisse, og dessverre ender enda flere andre- og tredjegangsekteskap også i skilsmisse. Det er ikke oppløftende for oss som har vært gjennom runde en, så jeg fikk lyst til å lære hvordan jeg kan bevare kjærligheten.


    Jeg har nettopp lest ferdig boka “Kjærlighetens fem språk” av Gary Chapman, og jeg er totalt frelst! Denne kunnskapen om hvordan vi mennesker har fem ulike kjærlighetsspråk, og hvordan vi kan oppdage hvilket kjærlighetsspråk vi selv og våre kjære, er virkelig verdt å spre til flere.

    Forfatteren er ekteskapsrådgiver og gjennom sitt arbeid fant han fram til de fem kjærlighetsspråkene. Dette høres ikke ut som noe trylleformel tenkte jeg - før jeg ble helt oppslukt av den lettleste og engasjerende boka.


    KJÆRLIGHETSTANKEN

    I forelskelsens fase er vi helt ukritisk begeistret over partnerens sider og vaner og personlighet, vi er svært oppmerksomme på hverandres behov og ønsker og det koster ingen ting å fylle hverandres behov. Vi fyller opp kjærlighetstanken til hverandre og tanken renner over av kjærlighet og varme følelser. Utrolig deilig:).

    Så skjer det for de fleste at forelskelsens fase (gjennomsnittlig to år) går over, og hverdagen slår inn for fullt. Dersom vi da har vært observante og oppdaget både hva som er eget foretrukne kjærlighetsspråk og hva som er partnerens kjærlighetsspråk, så er det bare å fortsette å fylle på tanken slik at den aldri går tom.

    Det er nemlig det som skjer når vi slutter å være glad i hverandre, nesten umerkelig og over tid skjer for lite påfyll av kjærlighetstanken samtidig som det foretas uttak som tapper ut av tanken.


    DE FEM KJÆRLIGHETSSPRÅKENE

    • Anerkjennende ord - å få verbalt og skriftlig vennlige, oppmuntrende og kjærlige ord fra partner

    • Tid for hverandre - å prioritere meningsfull tid sammen, med full oppmerksomhet fra partner

    • Tjenester - å oppleve at partneren gjør praktiske tjenester som gjør livet enklere og bedre

    • Gaver - å få små og store tegn på kjærlighet i gave av partner

    • Fysisk nærhet - å oppleve å ha fysisk nærhet og bli berørt av partner som uttrykk for kjærlighet

    HVA KAN VI GJØRE FOR Å BEVARE KJÆRLIGHETEN?

    Som regel har vi ikke det samme foretrukne kjærlighetsspråk. Og om vi har det, så er det ofte litt ulike dialekter innenfor samme språk. Start med å finne ut hva du selv setter størst pris på. Hva er det partneren din gjør som gjør at du føler deg elsket? Hva trenger du? Og så er det ofte slik at vi forsøker å gi til partneren det vi selv trenger. Stemmer det? Hva trenger partneren din for å føle seg elsket? Du kan prøve deg fram, eller du kan spørre.

    Det som skjer når vi ikke har samme behov og foretrukne kjærlighetsspråk er at kjærlighetstanken tappes uten å fylles på med nye doser kjærlighet. Dersom jeg har TID for hverandre som mitt foretrukne kjærlighetsspråk og partneren min har GAVER som sitt, så hjelper det ikke at han gir meg masse gaver hvis han ikke prioriterer å gi meg av hans tid. Jeg ser ikke gavene og setter ikke nok pris på dem fordi det er tid jeg trenger for å føle meg elsket. Jeg må sette ord på det som er mitt behov og han må lære seg mitt språk, og gi meg det jeg trenger. Og dersom han har FYSISK NÆRHET som sitt foretrukne språk så er det det jeg må gjøre for å fylle tanken hans. Selv om det betyr at jeg må lære meg berøringens kunst. Fordi det vil gi han tryggheten av å være elsket. Dersom jeg velger å ikke snakke hans kjærlighetsspråk så vil han ikke føle seg elsket - uansett hvor mange ganger jeg rydder klærne hans inn i skapet eller uansett hvor mange ganger jeg betaler husholdningens regninger. Tryggheten i å føle seg elsket er bunnplanken og grunnmuren i alle forhold. Tillit og trygghet gjør at forholdet er en havn å søke til for å hente nye krefter slik at hverdagens plikter og utfordringer kan løses på en god måte og jeg får et godt liv.

    Jeg anbefaler boka Kjærlighetens fem språk av Gary Chapman på det varmeste! Den er lett å lese og går gjennom prinsippene om kjærlighetens fem språk på en svært god måte.

    Vi må være villige til å lære oss ektefellens primære kjærlighetsspråk hvis vi skal kommunisere kjærlighet på en effektiv måte.
    - Gary Chapman

    Hva tenker du om dette? Er det noe som du ønsker å lære mer om? Jeg formidler gjerne mer om dette!

    Det viktigste er viljen

    Det viktigste er viljen

    Post Viljen2 spark.jpg

    DET VIKTIGSTE ER VILJEN
    Uten den har ressursene ingen betydning.
    Ikke de menneskelige, ikke de materielle.
    Bare den som har viljen kan skape noe.
    Et maleri, en bedrift, et overskudd.
    Bygge noe der det før ikke var noen ting.
    Eller utvikle det eksisterende til noe ingen trodde var mulig.
    Bare den som har viljen tør å se risikoen i øynene
    – uten å bli handlingslammet, for har du viljen finner du frem til midlene.
    Skaffer deg kunnskapene, sikrer deg pengene, leter opp menneskene
    – noen å dele ideen og risikoen og resultatet med.
    Det er ikke alltid like lett.
    Men en ting er helt sikkert: Det viktigste er viljen.

    Ukjent forfatter

    I begynnelsen av september var jeg så heldig å få være med gode coach-kolleger til fiskeværet Skipnes i Vesterålen. Et utrolig nydelig sted, kommer aldri til å glemme disse dagene. Dette fiskeværet er spesielt fordi de som driver fiskeværet er veldig opptatt av å formidle historien til dem som bodde der før. Spesielt kvinnenes historie, kvinnenes harde og ofte nådeløse hverdagsliv, personifisert ved Anna på Vinje, ei ufattelig sterk kvinne som kan være et forbilde for oss i dag. Fiskeværet Skipnes er også historien om å ville, om å bygge opp og bidra til arbeid og inntekt. Både på 1800-tallet og i dag.

    På veggen i et av husene fant jeg dette diktet på veggen. Jeg kjente det rett i magen. Men så glemte jeg det, livet skjer og jeg ble opptatt av kortsiktige og langsiktige arbeidsoppgaver. I dag fant jeg det igjen. Og diktet er så sterkt. Viljen er viktigere enn materielle og økonomiske ressurser. Har jeg viljen, så løser jeg de utfordringene jeg møter på min vei mot målet. Jeg finner de rette samarbeidspartnerne. Jeg overkommer det som kan se ut som uoverkommelige hindre på veien. Tør å ta risikoen. Se utfordringene i hvitøyet og jobbe meg skritt for skritt mot målet. Jeg tror på det, at det vil gå. Fordi jeg har sett hvordan det er å stå i målet! Jeg vet hva byggverket mitt skal bli. Det er ikke alltid lett. Det er ganske ofte sånn at jeg mister litt målet av syne og blir bekymret over hindringene jeg møter. Men - jeg har viljen! Jeg snakker med en venn, og sover på vanskelighetene, tar en skitur og så - det fins en vei. Fordi jeg har viljen! Har du?


    Skipnes.JPG

    Hva er en coach, og hva kan coachen hjelpe deg med?

    DSC_6200_redigerad-2.jpg

          Hvordan ville det være for deg dersom du kan skape bedre relasjoner til dine nærmeste?

          Kunne det vært fint å lære om hvordan du kan bruke de ressursene du har til å skape deg et bedre liv?

          Sliter du med lav selvfølelse og ønsker å bli din egen beste venn?

          Kan du tenke deg å bli kvitt bekymringer som plager deg?

          Har du behov for et spark bak for å komme i gang med trening, rett og slett finne din indre treningsmotivasjon?

          Står du i viktige veivalg i livet og trenger en å drøfte framtida med?

          Trenger du rett og slett noen å snakke med, som har taushetsplikt og viser diskresjon?

    Dette er eksempler på temaer som jeg kan hjelpe deg med. Jeg er utdannet NLP Coach ved den anerkjente skolen MetaResource i Lillestrøm. Coaching er en positiv, målrettet og likeverdig prosess mellom meg som coach og deg som kunde, og den består gjerne av samtaler, oppgaver og oppfølging.

    Det er du som eier din prosess, og jeg vet at du har de ressurser du trenger for å nå de målene du har. Jeg kan hjelpe deg å finne dine ressurser slik at du kan overkomme begrensninger og hindringer, du kan sette deg mål og nå dem, du kan endre uhensiktsmessige vaner og uvaner, og du kan finne din vei i livet, slik at du kan leve et godt liv.

    Målet med coaching er å skape større bevissthet i forhold til ditt eget liv, dine egne behov, dine evner, ferdigheter, verdier og valg i livet. Ved å ha fokus på muligheter, ressurser og bevisstgjøring skaper vi sammen et godt grunnlag for aktive handlinger som skaper endring. Resultatet blir at du kan frigjøre egne ressurser, utvikle livskvaliteten din og forbedre dine prestasjoner og gjennom dette realisere dine ønsker og de målene som er viktige for deg.

    Coaching kan foregå over telefon eller skype, på kontoret mitt i stabburet, eller gjerne ute i naturen. Denne våren tilbyr jeg reduserte priser på coaching siden jeg skal gå opp til sertifisering i Den Norske Coach-forening i juni.

    Min pris er lav nå som jeg er i startgropa. Jeg tar 300,- for en enkelttime på 45 minutter, 500,- for en dobbelttime (90 minutter) og 2300,- for fem dobbelttimer som bestilles og betales i forkant. Ta kontakt for en uforpliktende samtale😊.

    Å våge å skinne

    Fear.JPG

    Hva er det egentlig vi frykter mest? Det er et stort spørsmål. Jeg spør fordi jeg, både som menneske og i min jobb som coach møter mennesker med ulike frykter. Jeg tror de fleste av oss har frykter innabords - som hindrer oss i å leve det livet vi egentlig dypest inne ønsker oss. Det kan være frykt for høyder, frykt for edderkopper, frykt for hva andre måtte mene om en selv, eller frykt for økonomiske utfordringer. Det er frykt for å sette seg mål - frykt for ikke nå målet, frykt for å ha ambisjoner. Frykt for at livet er over etter fylte førti. Frykt for å syns! Og ikke minst frykt for kjærligheten! Og ganske mange er redd for hva som kan komme ut når de begynner å åpne sitt hjerte og sin sjel for å finne svarene på det som hindrer og plager dem i livet. De frykter at det er et mørke der inne som de ikke kjenner.

    Janteloven og frykten for hva andre sier om oss holder oss tilbake og gjør at vi ikke våger å drømme våre drømmer og sette våre mål. Anne Lise Preuss synger - “Jeg var så redd for å mislykkes før.” Frykten for å mislykkes gjør at vi skrur ned lysstyrken, holder tilbake og ikke våger å leve fullt og helt! Når vi selv frigjør oss fra frykten og våger skinne så bidrar det til å frigjøre våre nære og kjære slik at de også kan skinne!

    I sin tiltredelsestale siterte Nelson Mandela fra denne nydelig bønnen skrevet av Marianne Williamson.

    Vår dypeste frykt er ikke vår utilstrekkelighet.
    Vår dypeste frykt er at vi er kraftfulle uten grenser.
    Det er vårt indre lys,
    ikke mørket som skremmer oss mest.

    Vi spør oss selv,
    ”hvem er jeg som våger å tro at jeg er genial, praktfull og fantastisk?”
    Jeg spør: Hvem er du som ikke tør være alt dette?
    Du er et barn av Gud.
    Å gjøre seg selv liten gjør ikke verden bedre.
    Det er ingen klokskap i å gjøre seg selv liten,
    for at de andre ikke skal føle seg usikre i ditt nærvær.

    Vi er født for å bekrefte den Guds storhet som er i oss.
    Den er ikke bare i noen av oss,
    den finnes i oss alle.
    Når vi lar vårt indre lys skinne,
    tillater vi ubevisst andre mennesker å gjøre det samme.
    Når vi frigjør oss fra vår egen frykt,
    vil vårt nærvær automatisk frigjøre andre.

    ~ Marianne Williamson ~